neljapäev, 6. veebruar 2025

Pimemaitsmine Vol 1: 16 viskit

Sai eelmise aasta suve keskel enamus juba varem maitstud täispudelitest näidispudelitesse tallele pandud viskid siis omakorda ümber valatud väikestesse 3cl pudelitesse nii, et hiljem oleks võimalus mul endal neid pimemaitsmiseks kasutada. Nimelt palusin abikaasal siis iga viski pudelike tähistada numbriga nii, et mina konkreetses pudelis olevast viskist teada ei saaks enne pimemaitsmise lõppu. Ehk siis iga viski numbrit ja selle taga oleva viski nime sisaldav paber sai abikaasa poolt suletud kinnisesse ümbrikusse. Nüüd seitse kuud hiljem oli siis õige aeg väike pimemaitsmine ette võtta.



Kokku sai eelnevalt kirjeldatud viisil valitud 16 Šoti linnaseviskit nii, et sinna ei satuks turbasuitsuseid, vaadikanguses ja eksklusiivseid viskisid. Ja kõik 16 viskit on minu poolt täispudelitest juba varasemalt maitstud ja ka blogis tutvustatud.

Kuna kokku oli 16 viskit, siis korraldasin selle nädala alguses maitsmise nii, et on neli eelvooru, kus igas neli viskit numbrilises järjestuses. Igast eelvoorust pääses lõppvooru iga eelvooru parim (viigi korral kõik). Finaalis maitsesin siis neid eelvoorude parimaid uuesti ning lõpuks selgusid poodiumile pääsenud. Seejärel koostasin (täna) koondtabeli hinnanguskooridega ja vahetult blogi postitamise eel avan lõpuks ümbriku ja lisan tabelisse numbrite taha viskide nimed. Ja ilmselt on tulemus mulle üllatus, või ka ei ole. Eks näeb.

Igat viskit hindasin neljas alajaotuses: aroom (A), maitse (M), täidlus (T), kompleksus (K) ning seda skaalal 1-5. Vajadusel kasutasin ka 0,5 sammu. Lõppskoor (S) sai jääda seega 4-20 vahele. Lisaks andsin igale viskile lühikese sõnalise kirjelduse.



EELVOOR 1

Viski nr 1. A=3, M=3, T=3, K=4 / S = 13

Kerge, teraviljane, vaid veidi puuviljasust. Meeldiv maitse, veidi tsitruseid lisaks kergelt ürdisele rohususele. Järelmaitses tuleb veidi greibi mõrkjust.

Viski nr 2. A=1, M=1, T=1, K=1 / S = 4

Kas tõesti on siin tegemist Dalmore Port Wood viskiga? Kuidagi tuttav. Kui jah, siis on see näidispudelis õige käest ära läinud. Väga tugev kunstlik karamellisus ja mõrkjus, hapukapsas. Ei ole meeldiv ühestki otsast.

Viski nr 3. A=4, M=3, T=4, K=3,5 / S = 14,5

Esmalt kergelt käärinud puuviljasus, mis muutub kiiresti meeldivalt ümaraks ja selgelt magusamaks. Pigem kuivatatud puuviljad, pähklisus. Taustal tõuseb šerrivaatide mõju. Maitses kordub sama. Ehk veidi liigselt magususele kalduv, kuid meeldiva šerri mõjutusega.

Viski nr 4. A=4, M=3, T=3, K=4 / S = 14

Puuviljane koos meeldiva kerge suitsususega linnasus. Tundub olema pigem noor viski. Samas vihjed tugevale vaadi mõjutusele. Maitsetes ürdisust, kõrvalmekina põlenud rohusus. Omapärane. Pikk järelmekk.



EELVOOR 2

Viski nr 5. A=4, M=3, T=3,5, K=3 / S = 13,5

Kutsuvalt värske puuviljasus – küpsed õunad ja pirnid. Värske roheline tee ja rohelised ürdid, klaasis seistes värskelt saetud puidusus, vanill ja karamell. Maitsed märksa lihtsamad, kerge liistumise mekk. Ilmselt madal kangus. Kuivatatud puuviljad ja kerge tammine vürtsikus.

Viski nr 6. A=4, M=4, T=3, K=3 / S = 14

Kerge ja delikaatne, kuid värske. Värske till, veidi fenkolit, kreembrülee. Maitsetelt samuti kerge, lilleline rohusus, särtsakas. Tundub olema üsna noor, kuid ilmselt veidi kõrgem kangus toob maitsed hästi esile. Puhas ja värske viski.

Viski nr 7. A=4, M=3, T=4, K=3 / S = 14

Kuivatatud puuviljad, küpsed mahlased murelid, karamelliseeritud apelsini koored. Selge šerrisus. Suutundelt kreemine, pähkline ja n-ö jõulukoogine. Veidi ehk liiga magus – datlid, viigimarjad ning ka veidi nagu lahjavõitu kanguse mõttes. Siiski klassikaline serrivaatide viski.

Viski nr 8. A=3, M=3, T=3, K=3 / S = 12

Kergelt selline põlenud rohusus, kreemine toffee, hapendatud kõõgiviljad, pähklid. Klaasis seistes parem. Suutundelt kreemine, ürdine ja pähkline, kuid siin tuleb ka kopitanud puidusust. Selline „saame keskpõrandal kokku” viski.



EELVOOR 3

Viski nr 9. A=4, M=3, T=2, K=3 / S = 12

Troopilisi puuvilju, kreemisus, mesisus. Veidi šerrivaate ilmselt sekka segatud. Suutundelt pehme ja kreemine. Madal kangus ilmselt, mis ei lase maitsetel esile tõusta. Toffee, tammevanill.

Viski nr 10. A=4, M=3, T=4, K=3,5 / S = 14,5

Ilmselt šerrivaatide mõjutusega. Kuivatatud puuviljad, eelkõige õun. Kaneel, nelk. Veidi kuiva puidusust, pähkleid. Suutundelt ümar, kanguselt samuti nõrk, kuivatatud õun, šerrine.

Viski nr 11. A=3, M=3, T=3,5, K=3 / S = 12,5

Meeldivalt värske puuviljasus alustuseks, kus pirn, õun, banaan. Taustal tammevanill, mis klaasis seistes varjutab puuviljasuse. Maitsetelt üsna vürtsikas. Veidi sellist burboonisust, veidi ingverit. Papisus hiilib ligi.

Viski nr 12. A=3,5, M=4, T=3, K=3 / S = 13,5

Kerge piirituselisus, lillelisus, magus tsitrus, värske suveõun. Klaasis seistes vanillikreem. Maitsetelt värske, tsitrused ja õunad, lilleline ja veidi rohune. Tervikuna meeldiv, kuid üsna lihtne.



EELVOOR 4

Viski nr 13. A=4, M=4, T=4, K=3 / S = 15

Karamelline, tammevanill ja veidi vürtsikust. Ümar kreemisus suutundelt. Maitse loogiline jätk aroomile. Kuivatatud puuviljad, kreemine, veidi pähklisust, piimašokolaad.

Viski nr 14. A=3, M=3, T=3, K=3 / S = 12

Kreemine marjasus, üsna magus, veidi papisust, iiris. Maitsetelt üsna magus ja marjamoosine. Veidi ka sellist burboonisust. Toffee, iiris, järelmekis papisust.

Viski nr 15. A=3, M=3 T=3,5, K=3,5 / S = 13

Veidi selline kadakamarjane, puuviljane happesus, samas üsna värske ja särtsakas. Rohune. Maitsetelt ümar, toffee, tammevanill, piimašokolaad. Veidi ka siin papisust.

Viski nr 16. A=2,5, M=4, T=3, K=3 / S = 12,5

Käärinud puuviljad ja veidi hapukapsast, üsna suletud aroom. Maitse palju meeldivam, värske küpsete puuviljade mix, vanill.


LÕPPVOOR

Viski nr 3. A=4, M=4, T=4, K=3,5 / S = 15,5

Alguses tammevaadi kuivus, mandel, kuivatatud õunad, tarte tatin ehk pahupidi õunakook. Üsna täidlane suutundelt. Meeldiv kuivatatud puuviljasus, karamelliseeritud suhkur, datlid, karamell.

Viski nr 6. A=4, M=4, T=4, K=4 / S = 16

Tammevanill, veidi kooritud mandleid, männivaik, veidi kadakamarju. Klaasis seistes muutub kreemiseks ja täidlaseks. Martsipan. Suutundelt üsna intensiivne, tammevanill, ohtralt tsitruseid, veidi ingverit ja rohusust.

Viski nr 7. A=4,5, M=4, T=4, K=4 / S = 16,5

Väga kreemine ja ümar šerrisus. Paks ja täidlane, küpsed murelid, veidi nahksust. Suutundelt ümar, kreemine ja täidlane. Ilmne šerrivaadi mõju. Kangust võiks enam olla. Pähkline, dattel. Järelmaitse veidi ehk kiirelt kaduv.

Viski nr 10. A=4,5, M=3, T=3,5, K=3,5 / S = 14,5

Karamelline ja tammine, roosiõielisus, martsipan, maasikamoos, veidi ka sigarikarbi aroome, röstitud metsapähkel. Suutundelt üsna pehme, puidune ja karamelline. Veidi sellist sünteetilist magusust, mis muudab veidi imalaks. Törts ka väävlisust.

Viski nr 13. A=3,5, M=3,5, T=3,5, K=3,5 / S = 14

Kreemine, karamelline, pähkline, šerrine. Siiski vähemaromaatsem ja lihtsam võrreldes teistega. Suutundes veidi kirbust, kreeka pähklid, karamell, kuiv puidusus, kerge papisus ehk isegi. Siiski veidi aitavad karamelliseeritud tsitrused maitseid hoida.

Ja ümbriku avamisel selgusid maitsmisel osalenud viskid:


Näidispudeli number

Skoor eelvoorus / lõppvoorus

Viski

13

15 / 14

BenRiach 12 yo Sherry Wood, 46%

3

14,5 / 15,5 (III koht)

GlenDronach 15 Revival (2018), 46%

10

14,5 / 14,5

Dalmore 18 yo, 43%

6

14 / 16 (II koht)

Glencadam 10 yo, 46%

7

14 / 16,5 (I koht)

Macallan 12 yo Sherry Oak (2012), 40%

4

14

Highland Park „Einar”, 40%

12

13,5

AnCnoc 1993/2007, 46%

5

13,5

Glenfiddich 18 yo, 40%

1

13

Arran 14 yo, 46%

15

13

Deanston 12 yo, 46,5%

11

12,5

Glenlossie 16 yo Signatory 1997, 46%

16

12,5

Strathisla 12 yo, 43%

8

12

Bunnahabhain 12 yo Provenannce 2001/2014, 46%

9

12

Balvenie 12 yo Signature, 40%

14

12

Glenrothes 2004/2018, 43%

2

4

Dalmore PortWood Reserve, 46,5%

Väga huvitav ja mänguline maitsmiskogemus. See näitab ühelt poolt seda, kuivõrd eelteadmine sellest, mis on viski nimi, vanus, kangus, kasutatud vaadid jms teatud eelhoiaku ja -ootuse viskis oodatava maitsete, kvaliteedi ja mõningal määral ka meeldivuse osas annab.

Siiski on esikolmik ja -viisik oma kohta väärt. Mulle on need viskid nüüd nime ja konkreetset viskit teades selgelt meelepärased. Endalegi veidi üllatavalt tundsin pimemaitsmisel üsna hästi ära nii viski nooruse ja kerge suitsususe (Highland Park), madala kanguse (Macallan, Glenfiddich, Balvenie, Dalmore), kui ka selle sünteetilise magususe liigse piirituskaramelli näol (Dalmore).

Teiselt poolt näitab see, kuivõrd võivad ühe viski maitsed olla mõjutatud selle kõrval vahetult maitstavatest viskidest. Kontekst on väga oluline tegur.

Kuna mul on juba maitstud viskidest üsna palju kõrvale pandud ka turbasuitsuste viskide näidiseid, siis kordan ilmselt sellist pimemaitsmist aasta lõpus ka nendega. Seal läheb asi muidugi keerulisemaks ja mängima hakkab selgelt seal viski kangus ja vanus.