Üle pika aja saab
taaskord maitsta Lowland piirkonna linnaseviskit. Ja ega varasemalt sellest
Šotimaa viskipiirkonnast suurt valida polnudki, vaid Auchentoshan ja
Glenkinchie. Olukord on aga nüüdseks Lowland piirkonnas märgatavalt muutunud
või kohe-kohe muutumas, kuna destilleerimisprotsess on käivitunud ja osades
jõutud ka juba esimeste viskide villimiseni Ailsa Bay, Annandale, Borders,
Clydeside, Daftmill, Eden Mill, Glasgow, Inchdairnie, Kingsbarns ja Lindores
Abbey viskivabrikutes. Siinmaitstavat Glenkinchie linnaseviskit on saanud
aastaid tagasi maitstud, kuid siis oli tegemist Classic Malt seeriasse kuulunud
10-aastasega. Praegu tootmises olev 12-aastane toodi seda asendama 2007.
aastal.
Glenkinchie
viskivabrik on rajatud 1837 ning asub umbes 25km kaugusel Edinburghist. Isegi viski
sildil on osutus sellele – The Edinburgh Malt. Tootmisvõimsuseks on 2,5
miljonit liitrit, kuid tootmismaht on püsinud veidi madalamal, jäädes 2 miljoni
liitri juurde. Kuigi viskivabrikus on üksnes kaks destillaatorit, on seevastu
need väga suured (uhetisedestillaator on Šotimaa suurim, pea 21 tuhat liitrit).
Glenkinchie ametlikke viskisid villitakse vaid kaks – siinmaitstav 12-aastane
ning vanuse märketa, kuid aastakäigu põhine ja u 12-13-aastane, Distiller’s
Edition, mis on saanud järelviimistluse amontillado šerri vaatides. Aeg-ajalt
villitakse siiski ka eripudeleid, kuid näiteks sõltumatute villijate poolt pole
Glenkinchiet sisuliselt üldse saada. Maitstav viski on villitud 2013. aastal
ning pärit 20cl pudelist.
Glenkinchie 12 yo,
43%
Aroom: kerge ja
lilleline, veidi rohune ja õrn kulupõlengu suitsu puudutus, mõningane mesi
annab magusust. Kuiv tamm, vanill. Veidi küünelakieemaldajat, kuid mitte
häirivalt ning see muutub üsna kiiresti sidruniks. Vähese vee lisamisel on
sidrunit enam esil. Pealmine kiht on küll kerge ja pigem kuiv, kuid tajutav on
viski täidlasem sisu, millele see kerge lilleline aroom toetub.
Maitse: värske ja
kerge, kuid mitte nõrk. Esmalt pehme magusus vanilliga, siis veidi kirbem, kuid
värske osa, kus rohelised kerge happesusega õunad, sidrun, tikrid, rabarber ja
rohelised ürdid. Linnasus aitab hoida kõike koos. Tunda ka hästi kerge
suitsusus.
Lõpp: keskmise
pikkusega. Rohune-ürdine, kuid mitte niivõrd mõru, vaid pigem värskendavalt
magus-hapukas. Suutundelt lõpp kuivusele kalduv.
Hinnang: B