laupäev, 9. juuni 2018

GLENKINCHIE 12 yo

Üle pika aja saab taaskord maitsta Lowland piirkonna linnaseviskit. Ja ega varasemalt sellest Šotimaa viskipiirkonnast suurt valida polnudki, vaid Auchentoshan ja Glenkinchie. Olukord on aga nüüdseks Lowland piirkonnas märgatavalt muutunud või kohe-kohe muutumas, kuna destilleerimisprotsess on käivitunud ja osades jõutud ka juba esimeste viskide villimiseni Ailsa Bay, Annandale, Borders, Clydeside, Daftmill, Eden Mill, Glasgow, Inchdairnie, Kingsbarns ja Lindores Abbey viskivabrikutes. Siinmaitstavat Glenkinchie linnaseviskit on saanud aastaid tagasi maitstud, kuid siis oli tegemist Classic Malt seeriasse kuulunud 10-aastasega. Praegu tootmises olev 12-aastane toodi seda asendama 2007. aastal.

Glenkinchie viskivabrik on rajatud 1837 ning asub umbes 25km kaugusel Edinburghist. Isegi viski sildil on osutus sellele – The Edinburgh Malt. Tootmisvõimsuseks on 2,5 miljonit liitrit, kuid tootmismaht on püsinud veidi madalamal, jäädes 2 miljoni liitri juurde. Kuigi viskivabrikus on üksnes kaks destillaatorit, on seevastu need väga suured (uhetisedestillaator on Šotimaa suurim, pea 21 tuhat liitrit). Glenkinchie ametlikke viskisid villitakse vaid kaks – siinmaitstav 12-aastane ning vanuse märketa, kuid aastakäigu põhine ja u 12-13-aastane, Distiller’s Edition, mis on saanud järelviimistluse amontillado šerri vaatides. Aeg-ajalt villitakse siiski ka eripudeleid, kuid näiteks sõltumatute villijate poolt pole Glenkinchiet sisuliselt üldse saada. Maitstav viski on villitud 2013. aastal ning pärit 20cl pudelist.


Glenkinchie 12 yo, 43%

Aroom: kerge ja lilleline, veidi rohune ja õrn kulupõlengu suitsu puudutus, mõningane mesi annab magusust. Kuiv tamm, vanill. Veidi küünelakieemaldajat, kuid mitte häirivalt ning see muutub üsna kiiresti sidruniks. Vähese vee lisamisel on sidrunit enam esil. Pealmine kiht on küll kerge ja pigem kuiv, kuid tajutav on viski täidlasem sisu, millele see kerge lilleline aroom toetub.

Maitse: värske ja kerge, kuid mitte nõrk. Esmalt pehme magusus vanilliga, siis veidi kirbem, kuid värske osa, kus rohelised kerge happesusega õunad, sidrun, tikrid, rabarber ja rohelised ürdid. Linnasus aitab hoida kõike koos. Tunda ka hästi kerge suitsusus.

Lõpp: keskmise pikkusega. Rohune-ürdine, kuid mitte niivõrd mõru, vaid pigem värskendavalt magus-hapukas. Suutundelt lõpp kuivusele kalduv.

Hinnang: B

Tervikuna meeldivalt kerge ja aroomi-maitse osas hästi tasakaalus suvine linnaseviski. Ideaalne aperitiiviks. Võrreldes vana 10-aastasega, on siinne märgatavalt täidlasem.