reede, 13. september 2024

DEANSTON 18 yo, Batch 3

Viskide maitsmisel on pikem paus sisse tulnud ning seda peamiselt septembri alguse ninakinnisuse tõttu. Kuid ka tööd on palju olnud, oli vaja üks artikkel valmis saada ning ka õppetöö käivitamine nõudis oma ajalise ressursi. Hea on nüüd selle järgselt ka nädal puhkust võtta ning vahemere soojades vetes lõõgastuda. Enne veel aga üks viski tutvustus.

Maitsmisele tuleb 18-aastane Deanston. Tegemist on juba 15.04.2015 villitud viskiga, mis kandis veel lisamärget Batch 3. Viski ise on esmalt põhiaja küpsenud hogshead vaatides (ilmselt siis teise või isegi kolmanda täitekorra omad) ning siis viidud järelküpsema esmatäite eks-burboon vaatidesse (ilmselt oli siis esmane küpsemine üsna nõrgukese mõju viskile andnud).



Deanston 18 yo, Batch 3, 2015 , 46,3% nc, ncf

Aroom: teraviljane ja magusalt karamelline koos taustalt esile tõusva magusa tammisusega. Vanillikreem, mesi, õunamoos, mis teevad üldmulje üsnagi magusaks. Sekka tuleb ka veidi lillelisust, mis omakorda selline värvi lahusti laadne. Klaasis pikemalt seistes üsnagi kreemine ja paks, kohati isegi siirupine, just linnasesiirup. Lisaks grillitud ananass. Veega lahjendades veidi värskem, kuna lisanduvad kerged tsitrused ja karamelline magusus taandub veidi.

Maitse: algus linnasesiirupine magusus ja toffee, mille võtab kiiresti üle magus-vürtsikas tamm. Kuivatatud ja pigem magusad ingverikuubikud, vanillikreem, mesisus. Suutundelt üsna täidlane. Veidi vett laseb tsitrustel esile tõusta, kuid siiski mitte piisaval määral, et linnaselist magusust asendada.

Lõpp: keskmise pikkusega. Tammine magus-vürtsikus, veidi kirbust, järelmekis toffee magusus. Ka siin on veega lahjendatult enam värskust; linnased koos kerge tsitrusega, isegi veidi münti.

Hinnang: C+

Iseenesest ju täitsa meeldiv ja hea, kuid siiski tervikuna mitte minu maitse jaoks (sellest ka hinnang). Kuidagi liiga turvaline ja selles mõttes veidi igav; lisaks võiks pimetestimisel vanuseks pigem pakkuda kuskile 12-15-aasta piiresse jääva. Aroom parim osa ning minu jaoks toimis veega lahjendatult paremini, mis võttis seda karamelli-toffe-vanilli magusust vähemaks.



pühapäev, 1. september 2024

GLENFIDDICH IPA Experiment

Glenfiddich käivitas 2016 aastal uue linnaseviski seeria „Experimental Series” ning esimeseks selles seerias oli IPA Experiment, koos sellega tuli ka üsna kohe #02 Project XX. Hiljem lisandusid selles eksperimentaalses seerias #03 Winter Storm, #04 Fire & Cane, #05 Orchard Experiment. Neist #04 olen varem blogis juba pikemalt tutvustanud 29.11.2020 ning #01 ja #02 said põgusalt mekitud Helsingis Olut Expo festivalil (blogis 31.10.2016). Selles viimases blogi postituses on ka siinmaitstava Glenfiddich IPA Experiment viski taustainfo. Nüüd saab siis see viski põhjalikumalt tervikpudelist ära proovitud.



Glenfiddich IPA Experiment, Experimental Series #01, 43,0%

Aroom: kerge ja õhuline. Meeldivalt värske tsitrus, veidi vanilli ja siis oodatult magus õun ja eriti pirn. Üsna tüüpiline, ja minu jaoks meeldiv, Glenfiddich. Klaasis seistes tuleb pehmemat vürtsikust, mis meenutab eelkõige kerge kaneeliga üle puistatud ahjuõunu.

Maitse: loogiline jätk aroomile. Algus ümar ja magus; pirn, ahjuõun ja vanill. Sellele järgneb veidi särtsakam teine pool, kus ehk tõesti võib olla nö humalate kerget kirbust ja ka natuke tammisust. Üsna hästi suud kattev ja meeldiv; veidi ehk täidlasem kui 12-aastane Glenfiddich.

Lõpp: keskmise pikkusega. Tammist vürtsikust, ürdisust (või humalaid?), puuviljast magusust.

Hinnang: C+

Suvelõpetuseks sobiv, meeldiv ja hea linnaseviski. Iseenesest ju üsna lihtne, kus pole eriti midagi pikalt analüüsida ega avastada, kuid siiski tüüpilisele Glenfiddich linnaseviskile on see turvaline valik, kus kvaliteet alati tagatud. Kas nüüd aga seda kallima hinnaga viskit vaja soetada lisaks Glenfiddich 12- ja 15-aastasele? Plusspoolele saab aga kindlasti siinse IPA viski puhul panna pudeli ja disaini, mis väga kenad.