teisipäev, 24. juuni 2025

TULLIBARDINE 18 yo

Tullibardine 18-aastane, mis toodi turule 2023 aasta lõpus, on küpsenud burboon ja šerri vaatides, millest ilmselt osa on olnud esmatäite vaadid. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Tullibardine 18 yo, 43,0%

Aroom: küpse puuviljasus, mis veidi hapukas ja happeline. Tasapisi muutub kuivemaks ja vürtsikamaks, kuna vaatide mõju tuleb selgemalt esile. Kuivatatud apelsinikoored, muskaat, vanillikreem, veidi ka mittemagusaid punaseid marju moosina.

Maitse: esmalt suutundelt kreemine, kus linnaste magusust ja vanilli. Siis kopitanud vana puidusust, puuvilja kääritust. Kerge münt lisab meeldiva nüansi. Teises pooles kergelt hapukas ja mõrkjas. Tammevürtsid – muskaat ja kaneel. Mõru šokolaad.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kreemisust, kuid samas ka endiselt mõrkjas tammisus. Muskaat ja kuivatatud apelsini koored.

Hinnang: C+

Aroom üsna rikkalik ja täidlane. Aroom ongi viski parim osa ja ainuüksi selle põhjal võiks hinnata viski ka B vääriliselt. Maitse on aga liigselt tammisuse ja mõrkjuse poole kaldu. Ka madal kangus ei aita kuidagi seda viskit paremuse poole kallutada. Hea viski siiski tervikuna.



neljapäev, 19. juuni 2025

IMPERIAL 20 yo vW 1995/2015

Imperial viskivabrik rajati 1897 ja suleti 1998. Kuigi viskivabrik tegutses sada aastat, oli see enamus ajast viski tootmiseks suletud. Suletud aastad olid 1898-1919, 1925-1955, 1985-1991. Ehk oma saja aastasest eksisteerimisest toimus viski tootmine viskivabrikus alla poole sellest ajast. Viskivabrik lammutati lõpuks täiesti 2013 aastal ning alles jäid sellest vaid mõned laohooned. Pernod Ricard rajas lammutatud Imperial viskivabriku asemele täiesti uue viskivabriku – Dalmunach, mis avati 2015.   

Siinne Imperial viski on destilleeritud 18.09.1995, küpsenud hogshead mõõtu vaadis #50234 ning villitud sõltumatu villija van Wees poolt 07.12.2015 kokku 281 pudelit. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Imperial 20 yo van Wees The Ultimate 1995/2015, 46,0% nc, ncf

Aroom: esmalt kergelt kopitanud puidusus ja kuiv tamm. Siis üleküpsenud puuviljad ja puuviljast happesust. Klaasis seista lastes magusam ja ümaram. Nüüd ka vahasust ja veidi isegi kriidisust.

Maitse: teraviljane süda, kuid esimesel mekkimisel siiski domineerib kuiva puidususe ja üleküpsenud puuviljasuse segu; puuviljane kääritus ja happesus. Teisel mekkimisel ümaram, ilma käärituseta puuviljane, veidi kreemisust ja endiselt üsna puidune. Lisandub ka kergelt mõrkjat rohusust.

Lõpp: üsna pikk. Kuiv tamm, veidi ka rohusust – kuusevõrsed.

Hinnang: C+

Üsna tüüpiline Speyside ühelinnaseviski. Iseenesest ju täitsa hea, kuid vanust arvestades ei midagi erilist ega tagaigatsetavat.



laupäev, 7. juuni 2025

PORT ASKAIG 8 yo

Post Askaig 8-aastast olen enne proovinud 5cl minipudelist (blogis 4.05.2021). Nüüd suve algul saab sama viski ära proovitud ka täispudelisse villituna. Port Askaig on siis Islay saarel paiknev sadam ning sõltumatu villija Elixir Distillers villib sellenimelise sildi all Islay saare ühelinnaseviskisid; teadaolevalt on villitud nii Caol Ila kui ka Bunnahabhain viskisid. Elixir Distillers’i endi sõnul on Port Askaig 8-aastane ja vanuse märketa 100 Proof alati Caol Ila. Port Askaig 8-aastane on kokku segatud 50st Ameerika tammest valmistatud taastäidetud vaadist ja sisu on 8-10-aastane. Paari aasta eest läbis kogu Port Askaig seeria kujundusliku uuenduse. Siinne viski on veel vana disainiga ja villitud 2017 aastal.



Port Askaig 8 yo, 45,8% nc, ncf

Aroom: söetuhane suitsusus, sidrunikoored, kappar, teraviljasus. Linnastuva odra magusus linnastamise põrandal hommikul peale öist vihmasadu, kui tunda veel sellest säilinud rõskus. Magus-soolane mineraalsus. Pudeli avamise järgselt oli ehk veidi pärmine, tahumatu ja roheline, kuid peale õhutamist tuli Caol Ila kvaliteet ja headus esile.

Maitse: suutundelt paks ja õline. Sidrunikoor, kappar, soolane, mineraalne ning üsna tugevalt turbasuitsusust. Samas ka magusust linnasesuhkru, kerge vanilli ja mesisuse näol. Hea integreeritud tasakaal nende kahe vahel.

Lõpp: pikk. Õline sidrun, mineraalne, söetuhane suitsusus, linnased. Soolane ja magus üheaegselt.

Hinnang: B+

Noor ja sirgjooneline, kuid veatu Caol Ila - just selline, millisena mulle Caol Ila meelidb. Puhas turbasuitsune rõõm pudelisse panduna. Iga lonks seda viskit genereerib otsejoones Islay saarele viivad mälestused.



esmaspäev, 2. juuni 2025

ORD 11 yo CA 2010/2021

Panen siis punkti kõigi vanemate (2005 aastani rajatud) ja praeguseni ühelinnaseviskit tootvate Šoti viskivabrikute viskide maitsmisele. Maitsmata oli mul 95st vaid üks – Glen Ord. Ja sedapuhku tuleb esimene Glen Ord viski Cadenhead’s Authentic Collection sarjast. Viski on peale esmast küpsemist saanud kaheaastase järelküpsemise endistes konjaki vaatides, kuhu pandi see augustis 2019. Maitstav on pärit 5cl minipudelist.



Ord 11 yo Cadenhead’s Authentic Collection 2010/2021, 53,9% nc, ncf

Aroom: esmalt puuviljaselt aromaatne – õun, pirn, ananass, mis kõik pigem siiski toored ja happelisemad, mitte küpsed ja magusad. Veidi piirituselisust, üleküpsenud puuviljad, rohelised tikrid. Ka kuiva tammisust. Natuke vett lahjendamiseks toob kergelt vahasust ja linnasesuhkurt, kuid need ei pääse kahjuks piisavalt esile.

Maitse: suutundelt vahane algus, mis ei jää kahjuks püsima. Ka alguse linnasesuhkur ja magusam puuviljasus kaovad kiirelt. Asemele tuleb füüsal, roheline tikker, tammisust selgelt ehk pigem selline kergelt happeline ja kuiv. Teises pooles üsna tugev ürdisus, kus kirbeid noote sees. Veega lahjendades ürdisuse osas malbem ja tervikuna puuviljasem.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kirbe ürdisus, füüsal, roheline veel toores tikker. Veega lahjendades veidi puuviljasem ja vähem kirbem.

Hinnang: C+

Hea viski, kuid ei ole siiski kuigi tasakaalus, kuna minu arvates alt hoomatav meeldiv kuid liiga vähene vahane puuviljasus ei haaku kuigi hästi veidi kirbe ürdisusega, mis ehk võib olla tulnud siis konjaki vaatidest. Veega lahjendades toimib veidi paremini.


Foto: wikimedia commons (CC-BY-SA)

Glen Ord viskivabrik on rajatud 1838 ning see paikneb Põhja-Šoti mägismaa regioonis Invernessi lähedal, kus lähimaks naabriks on Glen Wyvis viskivabrik ja veidi kaugemaks naabriks Teaninich ja Dalmore. Viskivabrik on suur – aastane tootmisvõimsus pea 12 miljonit liitrit ning see on Roseisle viskivabriku järel suurkorporatsioon Diageo omanduses olevatest suuruselt teine. Kogu Šotimaa viskivabrikutest on Glen Ord lausa kuues. Glen Ord viskid on ametlikuna villituna saadaval The Singleton nime all (kus lisaks  siis veel Dufftown ja Glendullan). Glen Ord viskivabriku territooriumil paikneb ka 1968 aastal rajatud Glen Ord idandamiskoda (drum maltings) – linnased valmivad 18 suures trumlis, mis idandama pandud viljateri mehaaniliselt pööravad.

kolmapäev, 28. mai 2025

SPRINGBANK 11 yo Local Barley 2022

Maikuud alustasin ja ka lõpetan Springbank viskiga. Sedakorda on klaasis Springbank Local Barley, mis on selles seerias järjekorras Batch 8. Kasutatud on siin Belgravia odrasorti, mis on kasvanud Glencraigs farmi põldudel. Sama odrasort samast farmist on kasutusel olnud siis järjest Batch 6-9 puhul. Viski on destilleeritud mais 2011 ja villitud detsembris 2022. Kokku on segatud siin 55% osas eks-šerri (ilmselt teise täitekorra), 35% osas eks-burboon ja 10% osas eks-rummi vaatides küpsenud viskid. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Springbank 11 yo Local Barley (22/242), 55,1% nc, ncf

Aroom: mineraalne ja kergelt suitsune linnasus, linnaste magusus, linnasesuhkur, veidi sellist keedupiima vahtu à la Laddie. Sidrunikreem, kappar, rohelised oliivid. Veidi ka rohusust ja hapukust (rabarber). Klaasis seista lastes tuleb enam magusust, sedakorda vaatidest, vanill, ananassi veidi. Endiselt ka linnasesuhkur. Seejärel muutub aga merelisemaks – värske soolane tormijärgne õhk. Sellele lisaks veidi ka Springbankile tüüpiliist farmisust. Vähese vee lisamine toob linnasesuhkru juurde kriidisuse, mandlipiima, martsipani ja aniisi.

Maitse: sidrun, soolasus, mineraalsus, kerge suitsusus, linnasesuhkur ja vanill moodustavad rikkaliku ja täidlase terviku. Hästi suud kattev ja veidi isegi õline. Teises pooles peamiselt sidrun ja soolasus. Vähese veega lahjendades muutub suutundelt üsna kreemiseks, veidi piprasust, selgelt aniisi ja ingverit.

Lõpp: pikk. Mineraalselt linnaseline, meresoolane ja tsitruseline.

Hinnang: A

Suurepärane Springbank.



pühapäev, 25. mai 2025

KILKERRAN WIP 7 Sherry Wood

Tegemist on siin Kilkerran Work in Progress (WIP) viimase ehk seitsmenda väljalaske viskiga. Aastast 2009 villis Kilkerran igal aastal n.ö tootmisjärgus ühelinnaseviskisid (WIP). Kui WIP 1 kuni WIP 4 (2009-2012) puhul villiti igal aastal vaid üks viski (eks-burboon ja eks-šerri vaatides küpsenuist kokku segatud), siis WIP 5 kuni WIP 7 (2013-2015) viskisid villiti igal aastal kaks, kus üks oli eks-burboon ja teine eks-šerri vaatides küpsenud. Kõigi nende kümne WIP viski puhul oli kasutusel 2004. aastal valmistatud destillaat. Siinmaitstavat viskit sisse arvestades olen siis neist kümnest maitsnud ära kaheksa (kõik ka blogis tutvustatud). Vahele jäi vaid WIP 5 kaks viskit. Seeriast viimane ehk Kilkerran WIP 7 on vanuselt 11-aastane ning siinmaitstav Sherry Wood villiti 18.05.2015. 



Kilkerran WIP 7 Sherry Wood (15/219), 46,0% nc, ncf

Aroom: esmalt šerrivaadi õrn väävlisus, mis õnneks taandub. Siis märg metsaalune kõdu, kuivatatud apelsini koored, kuivemat sorti toffee, kreeka pähklid. Klaasis seistes muutub magusamaks; magus paks teraviljasus, mesisus, karamell. Veidi ka suitsusust ja õrnalt ka tamme vürtsikust. Mõned tilgad vett lahjendamiseks toob kuivatatud puuviljad, eriti õunad ja viigimarjad. Enam ka värskust apelsini näol. Tervikuna üsna rikkalik.

Maitse: šerrine, tammiselt karamelline ja teraviljaselt paks, lisaks ka piimašokolaadi kreemisust. Keskosast mõõdukas tammine vürtsikus (ingver, kerge pipar), mis jääb taustal ka järelmaitsesse. Veega lahjendades (kannatab hästi lahjendamist, kuigi kanguse mõttes pole see vajalik) enam puuviljasust, samas ka magusam ja värskem. Esil nüüd apelsin, veidi münti ja selgelt ka suitsusus.

Lõpp: üsna pikk. Magus, toffee, mesi. Šerrivaadi magusus, kus püsivad juures siiski endiselt ka tammiselt vürtsikad noodid. Veega lahjendatult on järelmaitse värskem jja puuviljasem.

Hinnang: B

Tilk-paar vett lahjendamiseks toob meeldiva puuviljase värskuse. Õhutamine mõjub samuti positiivselt. Oma šerrise profiiliga meenutab see Kilkerran mõningal määral Glenfarclas viskisid. Väga meeldiv ja hea.



kolmapäev, 21. mai 2025

LONGROW Red 11 yo Tawny Port

Tegemist on siinkohal eelviimase (Batch 11) Longrow Red seeria viskiga, mis villiti 2022 aastal. Viimasena ehk Batch 12 viskina selles seerias villiti Longrow 7 yo Red Pinot Noir 2024 aastal. Siinne Longrow on esmalt küpsenud seitse aastat burboonvaatides (barrels) ja seejärel neli aastat järelküpsenud värsketes Tawny Port veini vaatides (barrels). Kokku villiti seda viskit 8400 pudelit. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Longrow Red 11 yo Tawny Port (22/200), 57,5% nc, ncf

Aroom: esmalt on kangus selgelt tunda, kuid mitte nii teravana kui 100 Proof viski puhul. Muldne turbasus, magus paks suitsusus, vana nahk, röstitud metsapähkel, kuiv puidusus ja kuivemapoolsem punaveinisus. Klaasis seismisel taas see pikemalt keldris seisnud maasikamoos, kus sellist meeldivat kopitust juures. Vana puit. Veidi vett lahjendamiseks taandab suitsususe ning toob esile kuivatatud puuviljad (mango).

Maitse: jõuline ja kurku soojendavalt üsna vürtsikalt tuline. Nahkne, suitsused kuivatatud ploomid. Portveini magusust, põldmarjad ja mustikad. Mõõdukalt suitsune ning suitsusus on teiste maitsetega integreerunud. Paar tilka vett toovad soolasuse, kerge mündi, nahkse marjasuse – kuivatatud jõhvikad. Igemeid kattev kuivus.

Lõpp: pikk. Magus suitsusus, ohtralt nahksust, portveini magusus. Järelmekis soolane lainetus.

Hinnang: B+

Suurepärane magus-kuiva tasakaal, kus siiski ehk veidi vähe suitsusust kuid samas õnneks mitte ülemäära palju punaseid marju. Tervikuna jõuline ja rikkalik Longrow.