teisipäev, 24. juuni 2025

TULLIBARDINE 18 yo

Tullibardine 18-aastane, mis toodi turule 2023 aasta lõpus, on küpsenud burboon ja šerri vaatides, millest ilmselt osa on olnud esmatäite vaadid. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Tullibardine 18 yo, 43,0%

Aroom: küpse puuviljasus, mis veidi hapukas ja happeline. Tasapisi muutub kuivemaks ja vürtsikamaks, kuna vaatide mõju tuleb selgemalt esile. Kuivatatud apelsinikoored, muskaat, vanillikreem, veidi ka mittemagusaid punaseid marju moosina.

Maitse: esmalt suutundelt kreemine, kus linnaste magusust ja vanilli. Siis kopitanud vana puidusust, puuvilja kääritust. Kerge münt lisab meeldiva nüansi. Teises pooles kergelt hapukas ja mõrkjas. Tammevürtsid – muskaat ja kaneel. Mõru šokolaad.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kreemisust, kuid samas ka endiselt mõrkjas tammisus. Muskaat ja kuivatatud apelsini koored.

Hinnang: C+

Aroom üsna rikkalik ja täidlane. Aroom ongi viski parim osa ja ainuüksi selle põhjal võiks hinnata viski ka B vääriliselt. Maitse on aga liigselt tammisuse ja mõrkjuse poole kaldu. Ka madal kangus ei aita kuidagi seda viskit paremuse poole kallutada. Hea viski siiski tervikuna.



neljapäev, 19. juuni 2025

IMPERIAL 20 yo vW 1995/2015

Imperial viskivabrik rajati 1897 ja suleti 1998. Kuigi viskivabrik tegutses sada aastat, oli see enamus ajast viski tootmiseks suletud. Suletud aastad olid 1898-1919, 1925-1955, 1985-1991. Ehk oma saja aastasest eksisteerimisest toimus viski tootmine viskivabrikus alla poole sellest ajast. Viskivabrik lammutati lõpuks täiesti 2013 aastal ning alles jäid sellest vaid mõned laohooned. Pernod Ricard rajas lammutatud Imperial viskivabriku asemele täiesti uue viskivabriku – Dalmunach, mis avati 2015.   

Siinne Imperial viski on destilleeritud 18.09.1995, küpsenud hogshead mõõtu vaadis #50234 ning villitud sõltumatu villija van Wees poolt 07.12.2015 kokku 281 pudelit. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Imperial 20 yo van Wees The Ultimate 1995/2015, 46,0% nc, ncf

Aroom: esmalt kergelt kopitanud puidusus ja kuiv tamm. Siis üleküpsenud puuviljad ja puuviljast happesust. Klaasis seista lastes magusam ja ümaram. Nüüd ka vahasust ja veidi isegi kriidisust.

Maitse: teraviljane süda, kuid esimesel mekkimisel siiski domineerib kuiva puidususe ja üleküpsenud puuviljasuse segu; puuviljane kääritus ja happesus. Teisel mekkimisel ümaram, ilma käärituseta puuviljane, veidi kreemisust ja endiselt üsna puidune. Lisandub ka kergelt mõrkjat rohusust.

Lõpp: üsna pikk. Kuiv tamm, veidi ka rohusust – kuusevõrsed.

Hinnang: C+

Üsna tüüpiline Speyside ühelinnaseviski. Iseenesest ju täitsa hea, kuid vanust arvestades ei midagi erilist ega tagaigatsetavat.



laupäev, 7. juuni 2025

PORT ASKAIG 8 yo

Post Askaig 8-aastast olen enne proovinud 5cl minipudelist (blogis 4.05.2021). Nüüd suve algul saab sama viski ära proovitud ka täispudelisse villituna. Port Askaig on siis Islay saarel paiknev sadam ning sõltumatu villija Elixir Distillers villib sellenimelise sildi all Islay saare ühelinnaseviskisid; teadaolevalt on villitud nii Caol Ila kui ka Bunnahabhain viskisid. Elixir Distillers’i endi sõnul on Port Askaig 8-aastane ja vanuse märketa 100 Proof alati Caol Ila. Port Askaig 8-aastane on kokku segatud 50st Ameerika tammest valmistatud taastäidetud vaadist ja sisu on 8-10-aastane. Paari aasta eest läbis kogu Port Askaig seeria kujundusliku uuenduse. Siinne viski on veel vana disainiga ja villitud 2017 aastal.



Port Askaig 8 yo, 45,8% nc, ncf

Aroom: söetuhane suitsusus, sidrunikoored, kappar, teraviljasus. Linnastuva odra magusus linnastamise põrandal hommikul peale öist vihmasadu, kui tunda veel sellest säilinud rõskus. Magus-soolane mineraalsus. Pudeli avamise järgselt oli ehk veidi pärmine, tahumatu ja roheline, kuid peale õhutamist tuli Caol Ila kvaliteet ja headus esile.

Maitse: suutundelt paks ja õline. Sidrunikoor, kappar, soolane, mineraalne ning üsna tugevalt turbasuitsusust. Samas ka magusust linnasesuhkru, kerge vanilli ja mesisuse näol. Hea integreeritud tasakaal nende kahe vahel.

Lõpp: pikk. Õline sidrun, mineraalne, söetuhane suitsusus, linnased. Soolane ja magus üheaegselt.

Hinnang: B+

Noor ja sirgjooneline, kuid veatu Caol Ila - just selline, millisena mulle Caol Ila meelidb. Puhas turbasuitsune rõõm pudelisse panduna. Iga lonks seda viskit genereerib otsejoones Islay saarele viivad mälestused.



esmaspäev, 2. juuni 2025

ORD 11 yo CA 2010/2021

Panen siis punkti kõigi vanemate (2005 aastani rajatud) ja praeguseni ühelinnaseviskit tootvate Šoti viskivabrikute viskide maitsmisele. Maitsmata oli mul 95st vaid üks – Glen Ord. Ja sedapuhku tuleb esimene Glen Ord viski Cadenhead’s Authentic Collection sarjast. Viski on peale esmast küpsemist saanud kaheaastase järelküpsemise endistes konjaki vaatides, kuhu pandi see augustis 2019. Maitstav on pärit 5cl minipudelist.



Ord 11 yo Cadenhead’s Authentic Collection 2010/2021, 53,9% nc, ncf

Aroom: esmalt puuviljaselt aromaatne – õun, pirn, ananass, mis kõik pigem siiski toored ja happelisemad, mitte küpsed ja magusad. Veidi piirituselisust, üleküpsenud puuviljad, rohelised tikrid. Ka kuiva tammisust. Natuke vett lahjendamiseks toob kergelt vahasust ja linnasesuhkurt, kuid need ei pääse kahjuks piisavalt esile.

Maitse: suutundelt vahane algus, mis ei jää kahjuks püsima. Ka alguse linnasesuhkur ja magusam puuviljasus kaovad kiirelt. Asemele tuleb füüsal, roheline tikker, tammisust selgelt ehk pigem selline kergelt happeline ja kuiv. Teises pooles üsna tugev ürdisus, kus kirbeid noote sees. Veega lahjendades ürdisuse osas malbem ja tervikuna puuviljasem.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kirbe ürdisus, füüsal, roheline veel toores tikker. Veega lahjendades veidi puuviljasem ja vähem kirbem.

Hinnang: C+

Hea viski, kuid ei ole siiski kuigi tasakaalus, kuna minu arvates alt hoomatav meeldiv kuid liiga vähene vahane puuviljasus ei haaku kuigi hästi veidi kirbe ürdisusega, mis ehk võib olla tulnud siis konjaki vaatidest. Veega lahjendades toimib veidi paremini.


Foto: wikimedia commons (CC-BY-SA)

Glen Ord viskivabrik on rajatud 1838 ning see paikneb Põhja-Šoti mägismaa regioonis Invernessi lähedal, kus lähimaks naabriks on Glen Wyvis viskivabrik ja veidi kaugemaks naabriks Teaninich ja Dalmore. Viskivabrik on suur – aastane tootmisvõimsus pea 12 miljonit liitrit ning see on Roseisle viskivabriku järel suurkorporatsioon Diageo omanduses olevatest suuruselt teine. Kogu Šotimaa viskivabrikutest on Glen Ord lausa kuues. Glen Ord viskid on ametlikuna villituna saadaval The Singleton nime all (kus lisaks  siis veel Dufftown ja Glendullan). Glen Ord viskivabriku territooriumil paikneb ka 1968 aastal rajatud Glen Ord idandamiskoda (drum maltings) – linnased valmivad 18 suures trumlis, mis idandama pandud viljateri mehaaniliselt pööravad.

kolmapäev, 28. mai 2025

SPRINGBANK 11 yo Local Barley 2022

Maikuud alustasin ja ka lõpetan Springbank viskiga. Sedakorda on klaasis Springbank Local Barley, mis on selles seerias järjekorras Batch 8. Kasutatud on siin Belgravia odrasorti, mis on kasvanud Glencraigs farmi põldudel. Sama odrasort samast farmist on kasutusel olnud siis järjest Batch 6-9 puhul. Viski on destilleeritud mais 2011 ja villitud detsembris 2022. Kokku on segatud siin 55% osas eks-šerri (ilmselt teise täitekorra), 35% osas eks-burboon ja 10% osas eks-rummi vaatides küpsenud viskid. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Springbank 11 yo Local Barley (22/242), 55,1% nc, ncf

Aroom: mineraalne ja kergelt suitsune linnasus, linnaste magusus, linnasesuhkur, veidi sellist keedupiima vahtu à la Laddie. Sidrunikreem, kappar, rohelised oliivid. Veidi ka rohusust ja hapukust (rabarber). Klaasis seista lastes tuleb enam magusust, sedakorda vaatidest, vanill, ananassi veidi. Endiselt ka linnasesuhkur. Seejärel muutub aga merelisemaks – värske soolane tormijärgne õhk. Sellele lisaks veidi ka Springbankile tüüpiliist farmisust. Vähese vee lisamine toob linnasesuhkru juurde kriidisuse, mandlipiima, martsipani ja aniisi.

Maitse: sidrun, soolasus, mineraalsus, kerge suitsusus, linnasesuhkur ja vanill moodustavad rikkaliku ja täidlase terviku. Hästi suud kattev ja veidi isegi õline. Teises pooles peamiselt sidrun ja soolasus. Vähese veega lahjendades muutub suutundelt üsna kreemiseks, veidi piprasust, selgelt aniisi ja ingverit.

Lõpp: pikk. Mineraalselt linnaseline, meresoolane ja tsitruseline.

Hinnang: A

Suurepärane Springbank.



pühapäev, 25. mai 2025

KILKERRAN WIP 7 Sherry Wood

Tegemist on siin Kilkerran Work in Progress (WIP) viimase ehk seitsmenda väljalaske viskiga. Aastast 2009 villis Kilkerran igal aastal n.ö tootmisjärgus ühelinnaseviskisid (WIP). Kui WIP 1 kuni WIP 4 (2009-2012) puhul villiti igal aastal vaid üks viski (eks-burboon ja eks-šerri vaatides küpsenuist kokku segatud), siis WIP 5 kuni WIP 7 (2013-2015) viskisid villiti igal aastal kaks, kus üks oli eks-burboon ja teine eks-šerri vaatides küpsenud. Kõigi nende kümne WIP viski puhul oli kasutusel 2004. aastal valmistatud destillaat. Siinmaitstavat viskit sisse arvestades olen siis neist kümnest maitsnud ära kaheksa (kõik ka blogis tutvustatud). Vahele jäi vaid WIP 5 kaks viskit. Seeriast viimane ehk Kilkerran WIP 7 on vanuselt 11-aastane ning siinmaitstav Sherry Wood villiti 18.05.2015. 



Kilkerran WIP 7 Sherry Wood (15/219), 46,0% nc, ncf

Aroom: esmalt šerrivaadi õrn väävlisus, mis õnneks taandub. Siis märg metsaalune kõdu, kuivatatud apelsini koored, kuivemat sorti toffee, kreeka pähklid. Klaasis seistes muutub magusamaks; magus paks teraviljasus, mesisus, karamell. Veidi ka suitsusust ja õrnalt ka tamme vürtsikust. Mõned tilgad vett lahjendamiseks toob kuivatatud puuviljad, eriti õunad ja viigimarjad. Enam ka värskust apelsini näol. Tervikuna üsna rikkalik.

Maitse: šerrine, tammiselt karamelline ja teraviljaselt paks, lisaks ka piimašokolaadi kreemisust. Keskosast mõõdukas tammine vürtsikus (ingver, kerge pipar), mis jääb taustal ka järelmaitsesse. Veega lahjendades (kannatab hästi lahjendamist, kuigi kanguse mõttes pole see vajalik) enam puuviljasust, samas ka magusam ja värskem. Esil nüüd apelsin, veidi münti ja selgelt ka suitsusus.

Lõpp: üsna pikk. Magus, toffee, mesi. Šerrivaadi magusus, kus püsivad juures siiski endiselt ka tammiselt vürtsikad noodid. Veega lahjendatult on järelmaitse värskem jja puuviljasem.

Hinnang: B

Tilk-paar vett lahjendamiseks toob meeldiva puuviljase värskuse. Õhutamine mõjub samuti positiivselt. Oma šerrise profiiliga meenutab see Kilkerran mõningal määral Glenfarclas viskisid. Väga meeldiv ja hea.



kolmapäev, 21. mai 2025

LONGROW Red 11 yo Tawny Port

Tegemist on siinkohal eelviimase (Batch 11) Longrow Red seeria viskiga, mis villiti 2022 aastal. Viimasena ehk Batch 12 viskina selles seerias villiti Longrow 7 yo Red Pinot Noir 2024 aastal. Siinne Longrow on esmalt küpsenud seitse aastat burboonvaatides (barrels) ja seejärel neli aastat järelküpsenud värsketes Tawny Port veini vaatides (barrels). Kokku villiti seda viskit 8400 pudelit. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Longrow Red 11 yo Tawny Port (22/200), 57,5% nc, ncf

Aroom: esmalt on kangus selgelt tunda, kuid mitte nii teravana kui 100 Proof viski puhul. Muldne turbasus, magus paks suitsusus, vana nahk, röstitud metsapähkel, kuiv puidusus ja kuivemapoolsem punaveinisus. Klaasis seismisel taas see pikemalt keldris seisnud maasikamoos, kus sellist meeldivat kopitust juures. Vana puit. Veidi vett lahjendamiseks taandab suitsususe ning toob esile kuivatatud puuviljad (mango).

Maitse: jõuline ja kurku soojendavalt üsna vürtsikalt tuline. Nahkne, suitsused kuivatatud ploomid. Portveini magusust, põldmarjad ja mustikad. Mõõdukalt suitsune ning suitsusus on teiste maitsetega integreerunud. Paar tilka vett toovad soolasuse, kerge mündi, nahkse marjasuse – kuivatatud jõhvikad. Igemeid kattev kuivus.

Lõpp: pikk. Magus suitsusus, ohtralt nahksust, portveini magusus. Järelmekis soolane lainetus.

Hinnang: B+

Suurepärane magus-kuiva tasakaal, kus siiski ehk veidi vähe suitsusust kuid samas õnneks mitte ülemäära palju punaseid marju. Tervikuna jõuline ja rikkalik Longrow.



pühapäev, 18. mai 2025

LONGROW 100 Proof (2025)

Vanuse märketa Longrow 100 Proof toodi Springbank viskivabriku poolt turule 2025 aasta algul ning see on justkui edasiarendus tootmisest maha võetud Longrow Red viskidele. Viski on küpsenud esmalt ligi neli aastat taastäidetud burboon vaatides ja seejärel veel järelküpsenud veidi üle kahe aasta taastäidetud Pinot Noir veini vaatides. Seega on valitud selle noore Longrow jaoks pigem väheaktiivsed vaadid. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Longrow 100 Proof (25/01), 57,1% nc, ncf

Aroom: teravalt ninna lõikav ja sellest on raske alguses mööda pääseda, et aroomideni jõuda. Pigem kuiv. Tasapisi siiski tuleb kerget suitsusust ja kergelt on hoomatav ka veinine tammisus. Klaasis pikemalt seista lastes turbasuitsusus veidi tugevneb. Vähese veega lahjendades mõningane turbasuitsune muldsus. Tomativarred. Jääb endiselt pigem teravaks, kuivaks ja isegi õhukeseks. Liigne lahjendamine toob esile tajutava veinisuse.

Maitse: üsna terav ka siin. Selline kuiv-magus kombo. Teises pooles tuleb turbasuitsusus ja valge pipar. Vähese veega lahjendades pehmem, kreemist tammevanilli veidi, selgelt soolasus ja tomativarred ka siin. Ehk ka sellist kerget happelisust. Rohkem lahjendamine toob veinisust ja mõrkjust (toore aprikoos, pihlakad brändis).

Lõpp: üsna pikk ja meeldivalt kurku soojendav. Turbasuitsune ja soolane. Järelmekis veini magusus.

Hinnang: B

Iseenesest ju väga hea noor Longrow, kuid tervikpudelit ostma ei kutsu. Taastäidetud vaadid on jätnud viski üsna teravaks ja pigem kuivaks. Samas pole ka Longrow turbasust siin piisavalt esil. Kuidagi sellist sorti viski, mis on kuskilt minema hakanud (burboon vaadist), kuid pole veel päris sihtkohta kohale jõudnud (Pinot Noir vaadid). Viskil puudub kuidagi pidepunkt, millele ka maitsmisel saaks keskenduda. Vajab vähese veega lahjendamist (u 50%-ni), siis toimib paremini. Vältida aga liigset lahjendamist, kuna see toob mõrkjuse ja viski nooruse esile.



Kuna Longrow 100 Proof saab olema põhisortimendi viski, jääb vaid oodata seda, millised vaatide kombinatsioone järgnevad pudelid pakuvad. Springbank toob vist juba sel aastal Longrow kõrval turule ka noore (ilmselt 5-aastane) Springbank viski, mis samuti kõrgema kangusega kui tavapärased 46% kanguses põhiviskid. Sellega loodetakse leevendada survet 10-aastasele ja teha turul Springbank viskid enam kättesaadavaks.

kolmapäev, 14. mai 2025

LONGROW CV

Longrow CV toodi Springbank viskivabriku poolt turule 2008 aastal ning see omakorda muudeti 2012 aastal Longrow Peated viskiks, mida villitakse siis ka praegu. Varasemalt olen maitsnud Springbank CV viskit (blogis 26.06.2019). Kinnitamata info kohaselt oli Longrow CV kokku segatud 6-14 aasta vanustest ja erinevates vaatides (endised burbooni, šerri, portveini ja rummi vaadid) küpsenud viskidest. Sealt siis ka nimi CV (Curriculum Vitae), mis peaks osundama n-ö Longrow iseloomule. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Longrow CV, 46,0% nc, ncf

Aroom: soe ja pehme turbasuits, just selline, mis hõljub Campbeltowni kohal, kui toimub turbasuitsuga linnaste kuivatamine Springbanki viskivabrikus. Muldne, soolasest mereveest märg pehkinud puit, adru, märg villane lõng. Tubakas, sigarikarbi puuviljasus, magus apelsin. Lisaks veel ka õunakompoti ja vanilli magusust. Tervikuna on aroom selline kerge ning ükski komponent domineerivana esile ei tungi.

Maitse: suutundelt kreemine ja üsna paks. Meeldiv pehme turbasus, millega liituvad keskosast delikaatse piprasusega tsitrused. Veidi fenkolit koos sellise fantaliku apelsiniga. Mitte kuigi rikkalik, kuid samas väga meeldiv.

Lõpp: pikk. Turbasuitsune kreemisus jätkub, samuti ka kestev delikaatne piprasus ja soolasus, fantalik apelsin ja fenkol.

Hinnang: B+

Väga meeldiv Longrow lähiajaloo videvikust. Oma piprase noodiga veidi Taliskeri meenutav.



pühapäev, 11. mai 2025

GLEN SCOTIA 9 yo Unpeated Fino Sherry Finish

Jätkan Campbeltowni lainel ja seda terve maikuu. Paras aeg on maitsta ära eelmise aasta Campbeltown viskifestivali puhuks villitud Glen Scotia. Sedakorda oli tegemist 9aastase turvastamata linnastest valmistatud viskiga, mis peale põhiaja küpsemist esmatäite eks-burboon vaatides on saanud vähemalt kuue kuu pikkuse järelviimistluse fino šerri vaatides. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Glen Scotia 9 yo Campbeltown Malts Festival 2024, Unpeated Fino Sherry Finish, 56,2% nc, ncf

Aroom: üsna terav, kuivemapoolne kuid värske tammine ääris, vanill, värsked rohelised ürdid. Marjasus, just valged sõstrad ja veidi veel toored tikrid ning pooltoore valge klaar. Kerge mineraalne õlisus, kuid jääb siiski pigem kergeks. Klaasis seistes veidi ka sellist lillelist piirituselisust ja puuviljast happelisust – pigem õunaäädikas, mitte tsitrused. Seda tasakaalustab hooti sisse tulev värske puidu magus vanill. Veega lahjendades tuleb vanill enam esile, nüüd ka soolasust ja ürdisust (salvei, kummel). Väga hea ja meeldivalt rikkalik.

Maitse: magus-happeline puuviljasus, õunaäädikas. Selgelt soolasus ühelt poolt ja magus värske puidusus koos vanilliga teiselt poolt, mis ei võitle üksteisega, vaid moodustavad hea kooskõla. Veidi sidrunit ja ehk ka greipi. Suud kuivatav ja üsnagi terav. Veega lahjendades veidi magusam ja selgelt kreemisem. Happelisus nüüd kadunud, seda meenutavad veidi üksnes valged sõstrad. Endiselt soolane.

Lõpp: keskmise pikkusega. Magus, kuid selgelt kuivusele (puidususele) taanduv. Seda kuivust rõhutab veel soolasus.

Hinnang: B

Järjekordne kvaliteetne noor Glen Scotia. Saavutatud hea kooskõla destillaadi, burboon vaadi magususe ja fino šerri soolasuse vahel.



pühapäev, 4. mai 2025

SPRINGBANK Private Bottling 2024

Kõigile, kes Springbank viskivabrikus ringkäigu ostavad, antakse lõpus kaasa vanuse märketa 5cl minipudelis noor Springbank. Mul on see nüüd siis teine kord seda maitsta; esimene selline (2022 Springbanki külastus) on blogis (6.01.2023) juba tutvustatud ning nüüd siis saab maitstud teine selline (2024 külastus).



Springbank Private Bottling for Distillery Visitors 2024, 46,0% nc, ncf

Aroom: esmalt kerge kuivem linnasus ja veidi pärmisust, siis küpse pirni kergelt vahane magusus ja lahjemat sorti sidruni värskus. Klaasis veidi aega seistes tuleb õrn tuhane suitsusus. Pikemal seismisel kriidisus ja mineraalsus. Värske hele nektariin ning ümarust ja täidlust andev tammevanill.

Maitse: hästi suud kattev ja kergelt kookosõline suutunne. Vanilli pehmus, veidi soolasust ja kriidisust, heledad küpsed nektariinid. Viivuks veidi vürtsikust ja siis kreeka pähklid, mis annavad veidi mõrkjust. Tilk vett toob sidrunikoore ja samas ka veidi piirituselisust.

Lõpp: üsnagi pikk. Kerge soolasus, kookoseõli annab täidlust. Kreeka pähklid koos mõningase mõrkjusega järelmekis.

Hinnang: B

Väga hea ja naturaalselt ehe väike noor Springbank.

neljapäev, 1. mai 2025

DORNOCH New Make & SPRINGBANK New Make

Maikuu esimesel päeval on ehk sobiv ära mekkida kaks toordestillaati kahest viskivabrikust, millest üks on noor (rajatud 2016) ja praegu veel mikroskoopilistes mõõtmetes (12 000 liitrit) ühelinnaseviskit tootev – Dornoch, ning teine eakas (rajatud 1828) ja väikestes mõõtmetes (210 000 liitrit) Springbank ühelinnaseviskit tootev – Springbank

Dornoch New Make Spirit (ehk toordestillaat või toorviski) tuleb viskivabriku enda poolt 2019. aasta augustis 20cl pudelisse villitust. Destillaat on valmistatud Plummage Archer odrast, mis on traditsioonilisel meetodil linnastatud ning fermenteerimise ajaks on olnud ülipikk 7-10 päeva. Villimiskanguseks 60%. Dornochi toordestillaadi keskmise osa piirid otsustatakse aroomi ja maitse põhiselt, kuid destillaadikogurisse (spirit receiver) mineva osa kangus on keskmiselt 70%. Vaadid täidetakse lahjendamata, klassikalise 63,5%-ni lahjendatud või 60%-ni lahjendatud destillaadiga.



Dornoch New Make Spirit , 60,0%

Aroom: täisteraviljaküpsised, üsnagi magus. Puuviljatükkidega (õun, küdoonia) kaerapõhine hommikumüsli Kreeka jogurtiga. Mezcalile omane õlisus.

Maitse: üsna magus ja meeldiv linnasus, küpsiseline. Jällegi Mezcalile omane mekk. Lõpus ka veidi soolasust, köömned, fenkol ja küdoonia.

Esiplaanil Dornoch viskikoda, taustal Dornoch Castle Hotel
Foto: carnegiewhiskycellars.co.uk


Dornochi viskitootmisüksuse asutasid 2016. aastal vennad Simon ja Phil Thompson. See kuulub pereettevõtte Dornoch Castle Hotel alla, kus tegutseb viskibaar ja toimitakse ka sõltumatu villijana. Viski valmistamine seati sisse 19. sajandil toiminud tuletõrje hoonesse. Viski enda valmistamisel ollakse teadlikult pühendunud orgaaniliste koostisosade (ajalooliselt varasemad odrasordid, rikkalik pärmi sortiment – üle 40 sordi), traditsiooniliste meetodite (käed külge ja meeltega tunnetuse põhised) ja kääritamistehnikate (ülipikk käärimisaeg) kasutamisele, mis kajastavad 19. sajandi lõpu ja 20. sajandi alguse ajaloolisi linnaseviski tavasid. Praeguseks tootmiseks kasutatakse väikeseid vasest destillaatoreid. Lähiajal loodetakse kopp maasse lüüa uue ja suurema viskivabriku (tootmisvõimsus 400 000 liitrit) rajamiseks.

Dornoch destilleerimisaparatuur
Foto: carnegiewhiskycellars.co.uk


Teine toordestillaat tuleb Springbank viskivabrikust, mille sai endale 2022. aastal viskivabrikus tööl olles (Springbank Whisky School) otse destillaadi kontrollkapist (spirit safe) klaasi valatud ja sealt hiljem näidisena kaasa võetud. Kuna tegemist oli siis (14.06.2022) kohe destillaadi südame või keskmise osa (middle cut) algusega, oli see ka väga kõrge kangusega (77%). Üsna priviligeeritud võimalusena destilleeriti seal töötatud nädalal just Local Barley viskit, millega sai siis ka samal päeval hiljem vaadid täidetud (blogis sellekohane postitus 21.07.2022).

Siinkohal on hea meelde tuletada, et Springbank keskmine osa kogutakse tavaliselt 76-60% vahemikus (keskmine 72-70%); Longrow keskmine osa kogutakse 72-58% vahemikus (keskmine 70-68%) ja Hazelburn keskmine osa kogutakse 78-63% vahemikus (keskmine 75-71%). Vaadid täidetakse tavaliselt 63,5%-ni lahjendatud destillaadiga.



Springbank (Local Barley) New Make Distillate Middle Cut (14.06.2022), 77,0%

Aroom: viib momentaalselt tagasi Springbanki destilleerimisruumi ja vahetult destillaadi kontrollkapi juurde. Väga õline, turbasuitsusus on õrna, kuid siiski selgelt äratuntava noodina tunda, õrn vaskne noot ning hoomatavalt ka magusat puuviljasust. Veega umbes 60%-ni lahjendades õlisus säilib, kuid nüüd on domineerivad meski valmistamise lõhnad ehk enam selgemalt linnasus.

Maitse: õline tsitruselisus ja linnasus; u 60%-ni lahjendades puuviljasus segatud õrnalt suitsuse noodiga; linnaseid enam, lisaks ümarust ja täidlust andvad münt ja kookos.

esmaspäev, 28. aprill 2025

LAGG Corriecravie Edition

Teine Lagg viski, mis 2023. aastal Kilmory kõrval põhisortimenti lisati kannab nime Corriecravie. Kasutatud on siin samuti Concerto otra, mille linnased on saanud 50 ppm tugevuses turbasuitsuse mõjutuse. Erinevuseks on siin võrreldes Kilmory viskiga kaks aspekti. Corriecravie on peale eks-burboon vaatides küpsemist saanud kuue kuu pikkuse järelküpsemise oloroso šerri vaatides (hogsheads). Lisaks on siinne viski villitud kõrgemal kangusel. Maitstav on pärit 04.07.2023 villitud täispudelist.



Lagg Corriecravie Edition, 55,0% nc, ncf

Aroom: üsna teravalt lõikav, pigem kuiv. Tahm, nõgi, isegi diisel. Kamper, põlenud suhkur, apelsinikoored, veidi väävlisust. Kui nendest esmastest ja üsna domineerivatest aroomidest mööda saab, tulevad värskelt turvastatud linnased, röstitud pähklid, tume veidi mõrkjam šokolaad, pikemalt keedetud maasikamoos, natuke jõhvikamahla. Ka suitsusus muutub, eriti vee lisamisel, ning see on nüüd pigem tulekahju järgse põlenud puidu tahmasuse ja lõkkesuitsuse laadne. Veega lahjendamist otseselt ei vaja, kuid see toob enam tasakaalu ja muudab erinevad aroomid paremini tajutavaks. Nüüd tuleb ka puuviljast magusust, sigarikarbi aroomid.

Maitse: kangus on tunda. Magus-kuiv šerrisus, karamelliseeritud suhkur. Teine pool kuivem, mõrumagus tume šokolaad, nõgisus, tahmasus. Tammiseid vürtse veidi. Veidi lihtsam ja toorem kui aroom. Siin on suitsusus ja šerrisus enam üksteisega võitlemas. Veega lahjendamine kuskil 48%-ni muudab maitsed tajutavalt rikkalikumaks ja integreeritumaks; suutundelt nüüd kreemine.

Lõpp: pikk. Tugevalt tahmane suitsusus, veidi mõrkjas tume šokolaad, kangemat sorti must tee piisava suhkruga.

Hinnang: B+

Robustne, noor ja toores. Tugevalt tuhane-nõgine suitsusus ja šerrivaatide järelviimistlus ei ole siin algus heas tasakaalus, isegi võitlevad üksteisega, kuid õhutamine ja veega lahjendamine toob oodatud integreerituse. Muutub selgelt ka n-ö sõbralikumaks. Seega alguses tekitas see Lagg kahetisi tundeid – ühelt poolt väga rikkalik, kuid teisalt vähe integreeritud. Lõpuks tuli siiski tahumatu kesta alt esile maitserikas hell süda. Selgelt rikkalikum kui Kilmory. Võtan selle viski veel ette detsembris, mil see on saanud pooleldi täis pudelis piisavalt õhutust.



pühapäev, 27. aprill 2025

LAGG Kilmory Edition

Kuu lõpetan samuti kahe Lowland viskiga – tehniliselt. Mõistlikum on lugeda Arran saarel paikev Lagg viskivabrik ja viskid siiski ikka saarte alla kuuluvaks; vähemalt siin blogis. Igal juhul on siinse Lagg Kilmory Edition puhul tegemist esimese põhisortimendi ja laiemalt saadavaks tehtud viskiga, mille viskivabrik villis 2023 aastal. Viski valmistamiseks on kasutatud Concerto otra ning see on umbes neli aasta küpsenud esmatäite eks-burboon vaatides. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Lagg Kilmory Edition, 46,0% nc, ncf

Aroom: magus turbasuitsusus, vegetaalne juurikalisus, magus linnasus. Täienduseks ka veidi sidrunikoort. Lihtne, kuid meeldiv.

Maitse: samuti lihtne ja selgelt noor. Suutundelt siiski kreemine, veidi isegi õline. Lõkkesuitsusus, magus suitsune õun, vanill, ürdid, veidi piprast näpistust.

Lõpp: keskmise pikkusega. Magus suitsune õun endiselt, kreemine, kergelt ürdine ja sidruni noodiga rohusus viimasena.

Hinnang: B

Taaskord tuleb tõdeda, et väga hea sellise noore viski kohta. Lihtne ja noor, kuid meeldiv.

Foto: laggwhisky.com


reede, 25. aprill 2025

LOCHLEA CS Batch #1

Viimaseks Lochlea viskiks on esimene vaadikanguses viski, mida viskivabrik villis 2023 aastal. Viski on  küpsenud esmatäite eks-burboon ja taastäidetud oloroso šerri vaatides. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Lochlea Cask Strength, Batch #1, 60,1% nc, ncf

Aroom: kerge karamell, kreemised punased marjad, kuivem tammisus ja hapukam kohvisus. Kõrge kangus pole teravana ega lõikavana üldse tunda. Klaasis seista lastes magusam, tubakas, kreemine pähklisus, kus vaid hooti veidi atsetoonisust taustal. Väga hea burboon ja šerrivaatide kooslus. Veega lahjendades tuleb ka vanilli, rosinaid ning puuviljasust. Jääb endiselt hästi integreerituks.

Maitse: üllatavalt leebe sellise kõrge kanguse kohta. Kreemine tamme vanill, rosinad, kreeka pähklid, suhkrustatud apelsin ja kergelt vürtsikat (kaneel, muskaat) puuviljasust. Veega lahjendades veelgi kreemisem, vanillikreem rosinatega ning selgemalt nüüd marjane ja puuviljane koos tihke teraviljasusega.

Lõpp: keskmine kuni pikk järelmaitse. Tammevanill, kohviuba, kuivatatud apelsini koored; kuivusele kalduv. Veega lahjendatult üsna erinev – pikem, kreemiselt puuviljane, kuivatatud puuviljad (õun, aprikoos), pehmed vürtsid.

Hinnang: B

Kõigest nelja-aastase viski kohta üllatavalt küps ja rikkalik. Saavutatud on väga hea tervik. Lõpetuseks siis ka üks igati korralik Lochlea.



kolmapäev, 23. aprill 2025

LOCHLEA Ploughing Edition (First Crop)

Neljandaks Lochlea viskiks on Ploughing Edition ja see on inspireeritud talvest, mil odraseeme mulda külvatakse. Selle Lochlea viski eripära tuleb vaatidest. Nimelt on küpsemiseks kasutatud endised Islay saare turvastatud viski vaadid. Lochlea ise veel turvastatud linnaseid ei kasuta. Küpsemiseks on valitud siis siinse viski puhul endised Islay saare viski barrel mõõtu ja quarter mõõtu vaadid. Ilmselt seega endised Laphroaig vaadid. Siinmaitstav on pärit esimesest n-ö saagist (First Crop), mis villiti 2022. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Lochlea Ploughing Edition (First Crop), 46,0% nc, ncf

Aroom: meeldivalt mahe suitsusus, kuivatusahjust tulnud magusad linnased, otsene teraviljasus suitsususe taustal. Lisaks kuivemat sorti roheline õun. Kergelt ka õline ninatunne, mis teeb selle sarnaseks Sowing Edition viskile.

Maitse: huvitav. Suutundelt kergelt õline. Kerged suitsused lained vahelduvad kerge rohususe ja pähklisusega. Täisteraviljaküpsised ning veidi ka sellist antiseptilist meditsiiinilisust (selgelt Laphroaigile osutav). Lisaks kerge vürtsikus.

Lõpp: keskmise pikkusega. Tasapisi taanduv suitsusus. Vürtsikust, isegi kerge piprasus ning ka törts soolasust.

Hinnang: C+

Lihtne ja kerge, kuid meeldivalt kutsuv. Sowing Edition viskile hea paariline.



esmaspäev, 21. aprill 2025

LOCHLEA Fallow Edition (First Crop)

Kolmandaks Lochlea viskiks on Fallow Edition ja see on inspireeritud sügisest, mil loodus näitab oma värviküllast palet. Viski on täisaja küpsenud oloroso šerri vaatides. Siinmaitstav on pärit esimesest n-ö saagist (First Crop), mis villiti 2022. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Lochlea Fallow Edition (First Crop), 46,0% nc, ncf

Aroom: algus üsna suletud. Tasapisi tuleb oloroso pähklisus, soe nahk, veidi kreemisust, šokolaad ja ka väävlisus. Kõik jääb aga vaoshoituks ja sordiini alla. Vajaks selgelt kõrgemat kangust, klaasis seista lastes muutub üsna magusaks.

Maitse: maitsetelt üsna lihtne ja magus, kuid suutundelt iseenesest ju täitsa meeldiv. Soe nahksus, odraküpsised, šokolaad, magusat ja imalat marjasust. Tervik on ka siin üsna tuim, sarnane Harvest viskile, ning vajaks kõrgemat kangust. Meenutab natuke šerrivaatides küpsenud noort Auchentoshani.

Lõpp: keskmise pikkusega. Nahkne, šokolaad, küpsed vähemahlased murelid.

Hinnang: C

Parem kui Harvest, kuid on samuti tervikuna üsna tuim, lihtne ja magususe poolt liigselt domineeritud. Destillaat on vaatide mõju all kadunud.



laupäev, 19. aprill 2025

LOCHLEA Harvest Edition (First Crop)

Teiseks Lochlea viskiks on Harvest Edition ja see on viskivabriku enda kohaselt inspireeritud suvest ja eriti suve teisest poolest, kui saak põldudel valmimas ja kätte jõudnud koristusaeg. Viski on kokku segatud portveini, oloroso šerri ja burboon vaatides küpsenuist. Siinmaitstav on pärit esimesest n-ö saagist (First Crop), mis villiti 2022. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Lochlea Harvest Edition (First Crop), 46,0% nc, ncf

Aroom: kuivatatud puuviljad, lahja vaarikavarretee. Kopitanud puidusus annab tuimust, punased magusad marjad magusust. Paari tilga veega enam otsest portveinisust. Vaatide mõju varjutab küll viski nooruse, kuid samas teevad terviku üsna igavaks. Destillaat täiesti kadunud nende alla.

Maitse: pehme ja magus. Magus-magedad tuimad punased marjad, sellised maitsetud kevadised imporditud maasikad. Suud kergelt kuivatav, kuid samas ka portveiniselt magus imalus.

Lõpp: pigem lühike. Üsna tuim portveinisus, ka siin imalust. Siiski on järelmekis veidike vürtsikust, mis annab veidigi elulisust.

Hinnang: C

Ei ole maitsetelt mulle meelepärane. Tervikuna tuim, magusalt imal ja liigselt portveini vaatide mõjuline. See, mis tegi Sowing viski meeldivaks, on siin täiesti puudu.



neljapäev, 17. aprill 2025

LOCHLEA Sowing Edition (Second Crop)

Järjekordne uus seni proovimata Šoti ühelinnaseviski. Tegemist on Lochlea nimelise viskiga. Lochlea viskivabrik rajati 2018 ja see on tüüpiline farmis paiknev tootmisüksus, kus lisaks vilja kasvatamisele on siis otsustatud ka viskit destilleerima asuda. Ja seda siis oma farmi põldudel kasvanud odrast. Viskivabriku tootmisüksus ise paikneb endistes loomakasvatusele mõeldud hoonetes: sigalast ja jäätmehoidlast said käärimis- ja destilleerimisruum, veiselautadest aga vaatide küpsemislaod. Esimene destilleerimine leidis aset aprillis 2018 ja esimene viski villiti 25.01.2022.

Lochlea viskivabrikusse kutsuti 2021 aastal tootmisdirektoriks ja peasegajaks (master blender) endine Laphroaig viskivabriku juhataja John Campbell. John lahkus Lochleast 2024 aasta teises pooles. Lochlea viskivabrikuga seoses ei saa mainimata jätta, et Lochlea farmis elas ja töötas nii adra kui sulega aastatel 1777-1784 Šoti rahvuspoeet Robert Burns.

Viskivabriku aastane tootmisvõimsus on 200 000 liitrit. Eesmärgiks on seatud toota puuviljast destillaati, kus oleks tuntaval määral ka teraviljast sisu. Kogu viski valmistatakse farmi enda põldudel kasvanud odrast ning 20% sellest püütakse linnastada traditsioonilisel viisil kohapeal. 

Esimene regulaarselt villitav põhiviski kannabki seega loogilist nime Our Barley. Villitud on seni ka kaks piiratud koguses vanuse märkega viskit: 2024 aasta alguses 5-aastane ja selle aasta alguses 6-aastane. Lisaks on seni villitud ka kaks vaadikanguses viskit (Batch 1 2023 ja Batch 2 2024). Kolmel aastal järjest (First Crop – 2022; Second Crop – 2023; Third Crop – 2024) villiti aga igal aastal neli n-ö aastaaja viskit: Sowing, Harvest, Fallow ja Ploughing. Blogis tulevadki siis maitsmisele esmalt need neli ja siis otsa veel vaadikanguses Lochlea.

Esimeseks Lochlea viskiks on Sowing Edition ja see on inspireeritud kevadest, mil odraseeme mulda külvatakse. Viski on täisaja küpsenud esmatäite eks-burboon vaatides. Siinmaitstav on pärit teisest n-ö saagist (Second Crop), mis villiti 2023. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Lochlea Sowing Edition (Second Crop), 46,0% nc, ncf

Aroom: kerge, lilleline ja teraviljane. Ananass, veiniäädikalisus ja ka kerge piirituselisus. Üsna toordestillaadi lähedane veel. Kriidisust ka veel selgelt. Klaasis seista lastes magusam, ninatundelt muutub nüüd üsnagi õliseks – mandliõli. Paari tilga veega enam teraviljasust.

Maitse: esimese asjana kohe meeldiv suutunne, mis on ümar ja õline; jällegi mandliõli. Lisaks vanill, täisteraviljaküpsised ja kooritud mandel. Teine pool särtsakam ja rohusem, kus tunda ka ingverit. Paari tilga veega lahjendades magusam, meeldivalt kreemine kookosepuding.

Lõpp: keskmise pikkusega. Särtsakas rohusus ja ingver teraviljasel padjal. Kergelt kuivusele kalduv. Lahjendatult aga õlisem ja magusam.

Hinnang: C+

Hea viski, kuigi selgelt veel noor ja ka maitsetelt üsna lihtne. Kuid sisu ja täidlust on juba piisavalt.



teisipäev, 15. aprill 2025

KINGSBARNS Loch Leven

Viimane Kingsbarns ühelinnaseviski on villitud Saksamaa turule. Tegemist on Loch Leven nimelise viskiga, mis küpsenud täisaja (seitse aastat) esimese täitekorra eks-burboon vaatides ning villiti seda 28.03.2024 kokku 1680 pudelit. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Kingsbarns Loch Leven – Vibrant Stills, 7 yo, Germany Exclusive, 57,5% nc, ncf

Aroom: esmalt kuivapoolsem teraviljasus ja veidi ka rohusust. Tasapisi tuleb mõõdukalt magus tammevanill ja mandlipiim. Tunda ka küpset mangot. Kerge maitsetelt ja ninatundelt; alkohoolne näpistus puudub. Samas ehk veidi vaoshoitud. Veega lahjendamine suurt muutust kaasa ei too, kuid esil enam siiski ümarat kreemisust, vanillijäätis, enam mandlipiima ja ka aromaatsust veidi enam.

Maitse: algus magusalt vanilline ja kreemine puudutus, millele järgneb kiirelt kergelt piprase servaga teravus. Magus-mõrkjas keskosa. Mõrkjus püsib lõpuni. Vajab ilmselt vett ning see toobki ümaruse, kreemisuse ja muudab suutundelt selgelt pehmemaks. Teravus kadunud ja esil banaani ja vanilli essentsiga kreemine jogurt.

Lõpp: keskmise pikkusega. Piprasust, ingver, selgelt rohune, kerge mõrkjus. Järelmekis ka kerge metallisus. Veega lahjendades hoopis teine – vanilline, kreemine, magusam ingver, kookoskattega rabarberikook. Järelmekis jääb siiski alles ka mõrkjas noot, kuid nüüd ei tiku see esile.

Hinnang: B

Lõpuks siis ka üks väga hea Kingsbarns. Veega lahjendades (48-50%-ni) toimib paremini – siit ka hinnang.



pühapäev, 13. aprill 2025

KINGSBARNS Bell Rock CS

Vaadikanguses villitud Bell Rock nimeline Kingsbarns on valmistatud viskivabriku lähistel kasvanud odrast. Küpsemine on toimunud eks-oloroso (70% osakaal) ja eks-burboon vaatides. Villiti seda viskit 2023. aastal kokku 3600 pudelit. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Kingsbarns Bell Rock Cask Strength, 61,1% nc, ncf

Aroom: teravalt ninna lõikav. Tammevanill ja kõva iiris. Siis pärmisus ja õunamahl ehk midagi kergelt käärima läinud õunamahla laadset. Klaasis seistes magusam; magus-hapukas ja kreemiselt parfüümne. Ahjuõunad karamellikastmes. Veega veidi lahjendades kõva iiris enam esil, lisaks veidi ka tanniinist punast marjasust.

Maitse: koheselt väga teravalt lõikav. Sidrunimahl ja puidune tanniinisus. Paar tilka vett toob idamaised vürtsid koos magus-hapuka puuviljasusega. Veidi ka sellist šerrivaatide tanniinisust ja ingver. Enama veega lahjendamisel tammine vürtsikus koos ingveriga. Teravus sälib, kuid saabub nüüd maitse teises pooles. Lahjendamine kuskil 43%-ni toob veidi imala magususe.

Lõpp: keskmise pikkusega. Üsna tammine ja tuline vürtsikus, kuid järelmekk kergelt imalale magususele kalduv, magusad mahedad vürtsid koos koorimata mandlitega.

Hinnang: C

Ei ole ka see Kingsbarns minu jaoks. Liiga vaadimõjuline ja tammine. Tervikuna siiski OK viski.



neljapäev, 10. aprill 2025

KINGSBARNS Doocot

Jätkan Lowland piirkonna uute viskivabrikutega. Järgmiseks tulevad kolm Kingsbarns viskit. Neist esimeseks on täisaja eks-burboon ja STR (endised veinivaadid, mis on shaved, toasted, recharred) vaatides küpsenud Doocot nimeline viski, mis toodi turule 2023. Põhimõtteliselt on see Kingsbarns Dream to Dram (blogis 24.07.2021), kuid sellest kaks korda pikema küpsemisajaga. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Kingsbarns Doocot, 46,0% nc, ncf

Aroom: teraviljane ja tammiselt vanilline. Õun, pirn, banaan annavad magusust. Kerge ja lihtne. Klaasis seistes tuleb veidi enam vanillisust.

Maitse: esmalt aroomis olnud teraviljane ja vanilline kreemisus, millele tuleb aga kohe juurde üsnagi piprane kirvendus ja selgelt ka mõrkjus. Veel toorevõitu aprikoosid ja kollased ploomid ning ka aprikoosi- ja ploomikivid. Üsna jõuline, kuid seda mõrkjust on selgelt liigselt, mida paar tilka vett veelgi enam esile toovad.

Lõpp: lühike kuni keskmine pikkuselt. Piprane kirvendus jätkub, samuti toorepoolsed aprikoosid ja kollased ploomid. Mõrkjas koos kerge piirituselise noodiga.

Hinnang: C

Üsna lihtne. Aroom ja maitsed ei haaku ega moodusta tervikut. Ja see mõrkjus on selgelt liiga tugevalt esil. Plusspoolele võib aga kanda sobiva kanguse.



pühapäev, 6. aprill 2025

CLYDESIDE Napier

Edinburgh’ viskile Holyrood siis tasakaaluks Glasgow Clydeside. Clydeside viskivabrikut sai külastatud 2022 kevadel ning kohapeal sai siis ka maitstud kolme Clydeside viskit (blogis 10.08.2022). Nüüd siis veidi vanemaks saanud viski. Maitstav on kuue aastane ning küpsenud terve aja Oloroso šerri vaatides. Villiti see Napier nimeline viski 2024 aasta suvel. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Clydeside Napier, 46,0% nc, ncf

Aroom: algus kergelt rukkiviskidele omane noot, mis kaob siiski õnneks ruttu. Seejärel soe ja mitte kuigi magus piimašokolaad, pähklikreemisust ja siis magusad punased marjad. Eriti maasikad ja seda toormoosina. Klaasis seistes vajub veidi ära. Juurde tuleb tammist kuivust, mis jätab alles ka marjase magususe, kuid tervikuna muutub kuidagi tuimaks. Tilk-paar vett toob veelgi enam kuiva puidusust.

Maitse: vürtsikat tamme veidi, kus ingverit ja nelki; siis imalama poolset maasikamoosist magusust. Keskosas tuleb kreemine marjasus ja veidi isegi apelsini marmelaadi, mis annab maitsetele meeldivat värskust, kuid kahjuks see püsib vaid viivuks. Veidi tuimust ka siin, just struktuuri silmas pidades. Tilk-paar vett toob ehk mõningase kuivatatud aprikoosi, kuid suurt muutust ei toimu.

Lõpp: lühike kuni keskmine pikkuselt. Veidi imal magusus, magusat punaveinisust. Kurku siiski meeldivalt soojendav. Lõpeb siiski tammisemalt, kus ka kerge mõrkjus järelmekis.

Hinnang: C+

Endiselt tajutavalt noor, üsna lihtne ja samas ka veidi tasakaalutu. Kergelt imal maasikane magusus võitleb tammise mõrkjusega. Tervikuna aga täitsa hea kuna hooti tuleb sisse meeldivaid, kuid kahjuks liig kiirelt mööduvaid maitsesähvatusi. Ei köitnud mind Holyrood ega ka Clydeside. Seega viik Edinburgh’ ja Glasgow vahel.



teisipäev, 1. aprill 2025

HOLYROOD Embra

Järjekordne uus Šotimaa ühelinnaseviski saab ära proovitud. Tegemist on Edinburgh’ asuva Holyrood nimelise viskivabriku järjekorras teise ametliku viskiga, mis villiti 2024 ja kannab nime Embra. Viskivabriku esimeseks viskiks oli The Arrival, mis villiti 2023. Neile on järgnenud Ambir ja Pitch nimelised linnaseviskid. Embra, Ambir ja Pitch moodustavad Holyrood viskivabriku n-ö „The Founding Series”.

Holyrood viskivabrik alustas tootmist septembris 2019. Praeguseks aastaseks tootmisvõimsuseks on 250 000 liitrit, toodetakse veiidi vähem. Kogu protsessis ollakse avatud eksperimenteerimisele, seda alates väga erinevatest ja osaliselt arhailistest odrasortidest, erinevatest pärmisortidest kuni suure hulga valmistamise „retseptideni”.

Kuigi Holyrood oli Edinburgh’ kaasaja esimene „õige” viskivabrik, siis esimesena kaasajal linnaseviskit destilleerinud vabriku au sai endale siiski väike pilootprojektina alustanud viskivabrik Chain Pier, mis asutati 2018 ning millest kasvas välja Bonnington viskivabrik (asutatud 2020). Hiljem on Edinburgh’ lisandunud veel ka Port of Leith viskivabrik (asutatud 2023). Viskitootmises käib seega tihe rebimine mitte üksnes Edinburgh’ endas, vaid ka Glasgow ja Edinburgh’ vahel.

Holyrood Embra viski aluseks on olnud destillaat, mille valmistamisel on kasutusel olnud linnased, millest 56% olid turvastatud (40-50ppm), 41% tavapärased (?) ja 3% šokolaadi linnased. Embra on kokku segatud esimese täitekorra eks-burboon (peamiselt), turvastatud Islay saare viskit varem laagerdanud veerandmõõdulistes (quarter casks) ja Ameerika tammest valmistatud uutes (new oak) vaatides küpsenud viski. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Holyrood Embra, 43,6% nc, ncf

Aroom: üsna meeldiv nooruslik, suitsune ja magus. Õrnalt mineraalse ja suitsuse vihjega magus õun, pirn ja barbariss. Teraviljasus küpsiste kujul. Klaasis seistes tuleb mesisust. Täidlust on selle noore viski kohta piisavalt, kuid samas jääb siiski pigem kergeks ja heale seguviskile sarnanevaks.

Maitse: suutundelt meeldivalt kreemine. Maitsetelt aga pigem lihtne. Nooruslik (arusaadavalt), mõningane piirituseline noot koos pirni magususega. Kerge suitsusus, vahvliküpsised, röstitud pähkleid veidi ja siis ingveri puudutusega mesisus. Kangust võiks veidi enam olla.

Lõpp: pigem lühike. Kergelt piirituseline. Pehme suitsusus ja mineraalselt soolase vihjega järelmekk.

Hinnang: C+

Hea viski. Veidi lihtne, selgelt ka nooruslik, kuid samas meeldiv ja mingeid häirivaid elemente ei esine. Holyroodi pudeli disain passib minu arvates aga pigem õllele, kui linnaseviskile.



neljapäev, 27. märts 2025

TORABHAIG Allt Gleann

Skye saarel paiknev Torabhaig viskivabrik on rajatud 2016 (destilleerimine alates 2017) ning omanikuks on Mossburn Distillers (tegutseb ka sõltumatu villijana). Tegemist on siis Taliskeri kõrval teise viskivabrikuga Skye saarel. 

Torabhaig viskivabriku aastaseks tootmisvõimsuseks on 550 000 liitrit. Kaheksas harilikust ebatsuugast (Douglase kuusk) valmistatud käärimistõrres toimub üsna pikk (80-120 tundi) käärimine. Destilleerimiseks on üks uhetise ja üks etanooli destillaator. Kasutatakse tugevalt turvastatud linnaseid; esimese viski „2017. The Legacy Series” puhul oli see 55-60ppm, hiljem on kasutusel aga 75-85ppm linnased. Seega on Torabhaig viski selles osas Octomore järel teisel kohal paiknev.

Kui näiteks Ardnamurchan müüb oma destillaati üsna vabalt ka teistele osapooltele, siis Torabhaig seda ei tee ning ka ametlikult villitavate viskide puhul ollakse Torabhaig viskivabrikus pigem kontrollitult vaoshoitud. Torabhaig on seni villinud viis viskit:  2017. The Legacy Series Chapter No.1 (aastal 2021); siinmaitstav Allt Gleann, The Legacy Series Chapter No.2 (2021); Allt Gleann teine väljalase (2022); Allt Gleann Batch Strength (2023); Cnoc Na Moine, The Legacy Series Chapter No.3 (2024). Sel aastal villitakse selles reas järgmine: Sound of Sleat Batch Strength, The Legacy Series Chapter No.4.

Siinmaitstav Torabhaig puhul on kasutuses olnud Concerto ja Laureate oder, linnastes on turbasuse määraks mõõdetud 77+ppm. Küpsenud on viski esmatäite ja teise täitekorra eks-burboon vaatides (barrels). Villitud on viski 20.07.2021.



Torabhaig Allt Gleann, The Legacy Series Chapter No.2, 46,0% nc, ncf

Aroom: esmalt selgelt noor ja tugevalt turbasuitsune. Klaasis veidi seistes avaneb ja mitmekesistub üsna kiiresti. Tuhane suitsusus, mereline mineraalne soolasus. Alt tõusevad üha enam esile magusad õunakoored, turbasuitsused linnased, rohupõlengu suitsusus kus ka õrn münt, juurikaline turbasus. Veidi vett toob kreemisust, magus kerge sidrun, magusam rabarberimahl ja enam ka õunakoori. Meeldiv.

Maitse: ümar ja suudkattev tugevalt turbane linnasus. Värskust annab kerge sidrun, mereliselt mineraalne soolasus. Puhas ja värske, kuid suutundelt üllatavalt (arvestades viski noorust) paks ja meeldivalt õline. Vähene vesi toob kerge vanilli, enam linnasust ja suutundelt muutub kreemisemaks; kohati isegi rikkalikum. Kannatab väga hästi veega lahjendamist

Lõpp: üsna pikk. Magus tuhaselt suitsune linnasus ja siis siidiselt meresoolane mineraalsus koos magusamapoolse sidruniga.

Hinnang: B+



Ühelt poolt üsna sirgjooneline ja selgelt ka nooruslikke jooni omav. Teiselt poolt aga samas oma tegelikust vanusest (3-4 aastat) selgelt küpsem, maitsetelt rikkalikum ja üsna täidlane tervik. Kuna see viski oli minu jaoks niivõrd meeldiv, soetasin Allt Gleann viskile lisaks ka Allt Gleann Batch Strength ja Cnoc Na Moine.

Mulle just meelepärane tervik, pigem Islay (teise täitekorra eks-burboon vaatides küpsenud noorte Caol Ila ja Lagavulin viskide juurde paigutuv) kui Skye. Võrreldes sel kuul maitstud Ardnahoe viskiga, on minu jaoks siinne Torabhaig isegi enam Islay. Huvitav oleks siinse Torabhaig kõrval mekkida sarnase vaadiküpsemisega Ardnahoe viskit. Seega tuleb jätta sellise viski villimise puhuks siinset viskit veidi tallele.

Head rahvusvahelist viskipäeva! 

Slàinte