kolmapäev, 28. mai 2025

SPRINGBANK 11 yo Local Barley 2022

Maikuud alustasin ja ka lõpetan Springbank viskiga. Sedakorda on klaasis Springbank Local Barley, mis on selles seerias järjekorras Batch 8. Kasutatud on siin Belgravia odrasorti, mis on kasvanud Glencraigs farmi põldudel. Sama odrasort samast farmist on kasutusel olnud siis järjest Batch 6-9 puhul. Viski on destilleeritud mais 2011 ja villitud detsembris 2022. Kokku on segatud siin 55% osas eks-šerri (ilmselt teise täitekorra), 35% osas eks-burboon ja 10% osas eks-rummi vaatides küpsenud viskid. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Springbank 11 yo Local Barley (22/242), 55,1% nc, ncf

Aroom: mineraalne ja kergelt suitsune linnasus, linnaste magusus, linnasesuhkur, veidi sellist keedupiima vahtu à la Laddie. Sidrunikreem, kappar, rohelised oliivid. Veidi ka rohusust ja hapukust (rabarber). Klaasis seista lastes tuleb enam magusust, sedakorda vaatidest, vanill, ananassi veidi. Endiselt ka linnasesuhkur. Seejärel muutub aga merelisemaks – värske soolane tormijärgne õhk. Sellele lisaks veidi ka Springbankile tüüpiliist farmisust. Vähese vee lisamine toob linnasesuhkru juurde kriidisuse, mandlipiima, martsipani ja aniisi.

Maitse: sidrun, soolasus, mineraalsus, kerge suitsusus, linnasesuhkur ja vanill moodustavad rikkaliku ja täidlase terviku. Hästi suud kattev ja veidi isegi õline. Teises pooles peamiselt sidrun ja soolasus. Vähese veega lahjendades muutub suutundelt üsna kreemiseks, veidi piprasust, selgelt aniisi ja ingverit.

Lõpp: pikk. Mineraalselt linnaseline, meresoolane ja tsitruseline.

Hinnang: A

Suurepärane Springbank.



pühapäev, 25. mai 2025

KILKERRAN WIP 7 Sherry Wood

Tegemist on siin Kilkerran Work in Progress (WIP) viimase ehk seitsmenda väljalaske viskiga. Aastast 2009 villis Kilkerran igal aastal n.ö tootmisjärgus ühelinnaseviskisid (WIP). Kui WIP 1 kuni WIP 4 (2009-2012) puhul villiti igal aastal vaid üks viski (eks-burboon ja eks-šerri vaatides küpsenuist kokku segatud), siis WIP 5 kuni WIP 7 (2013-2015) viskisid villiti igal aastal kaks, kus üks oli eks-burboon ja teine eks-šerri vaatides küpsenud. Kõigi nende kümne WIP viski puhul oli kasutusel 2004. aastal valmistatud destillaat. Siinmaitstavat viskit sisse arvestades olen siis neist kümnest maitsnud ära kaheksa (kõik ka blogis tutvustatud). Vahele jäi vaid WIP 5 kaks viskit. Seeriast viimane ehk Kilkerran WIP 7 on vanuselt 11-aastane ning siinmaitstav Sherry Wood villiti 18.05.2015. 



Kilkerran WIP 7 Sherry Wood (15/219), 46,0% nc, ncf

Aroom: esmalt šerrivaadi õrn väävlisus, mis õnneks taandub. Siis märg metsaalune kõdu, kuivatatud apelsini koored, kuivemat sorti toffee, kreeka pähklid. Klaasis seistes muutub magusamaks; magus paks teraviljasus, mesisus, karamell. Veidi ka suitsusust ja õrnalt ka tamme vürtsikust. Mõned tilgad vett lahjendamiseks toob kuivatatud puuviljad, eriti õunad ja viigimarjad. Enam ka värskust apelsini näol. Tervikuna üsna rikkalik.

Maitse: šerrine, tammiselt karamelline ja teraviljaselt paks, lisaks ka piimašokolaadi kreemisust. Keskosast mõõdukas tammine vürtsikus (ingver, kerge pipar), mis jääb taustal ka järelmaitsesse. Veega lahjendades (kannatab hästi lahjendamist, kuigi kanguse mõttes pole see vajalik) enam puuviljasust, samas ka magusam ja värskem. Esil nüüd apelsin, veidi münti ja selgelt ka suitsusus.

Lõpp: üsna pikk. Magus, toffee, mesi. Šerrivaadi magusus, kus püsivad juures siiski endiselt ka tammiselt vürtsikad noodid. Veega lahjendatult on järelmaitse värskem jja puuviljasem.

Hinnang: B

Tilk-paar vett lahjendamiseks toob meeldiva puuviljase värskuse. Õhutamine mõjub samuti positiivselt. Oma šerrise profiiliga meenutab see Kilkerran mõningal määral Glenfarclas viskisid. Väga meeldiv ja hea.



kolmapäev, 21. mai 2025

LONGROW Red 11 yo Tawny Port

Tegemist on siinkohal eelviimase (Batch 11) Longrow Red seeria viskiga, mis villiti 2022 aastal. Viimasena ehk Batch 12 viskina selles seerias villiti Longrow 7 yo Red Pinot Noir 2024 aastal. Siinne Longrow on esmalt küpsenud seitse aastat burboonvaatides (barrels) ja seejärel neli aastat järelküpsenud värsketes Tawny Port veini vaatides (barrels). Kokku villiti seda viskit 8400 pudelit. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Longrow Red 11 yo Tawny Port (22/200), 57,5% nc, ncf

Aroom: esmalt on kangus selgelt tunda, kuid mitte nii teravana kui 100 Proof viski puhul. Muldne turbasus, magus paks suitsusus, vana nahk, röstitud metsapähkel, kuiv puidusus ja kuivemapoolsem punaveinisus. Klaasis seismisel taas see pikemalt keldris seisnud maasikamoos, kus sellist meeldivat kopitust juures. Vana puit. Veidi vett lahjendamiseks taandab suitsususe ning toob esile kuivatatud puuviljad (mango).

Maitse: jõuline ja kurku soojendavalt üsna vürtsikalt tuline. Nahkne, suitsused kuivatatud ploomid. Portveini magusust, põldmarjad ja mustikad. Mõõdukalt suitsune ning suitsusus on teiste maitsetega integreerunud. Paar tilka vett toovad soolasuse, kerge mündi, nahkse marjasuse – kuivatatud jõhvikad. Igemeid kattev kuivus.

Lõpp: pikk. Magus suitsusus, ohtralt nahksust, portveini magusus. Järelmekis soolane lainetus.

Hinnang: B+

Suurepärane magus-kuiva tasakaal, kus siiski ehk veidi vähe suitsusust kuid samas õnneks mitte ülemäära palju punaseid marju. Tervikuna jõuline ja rikkalik Longrow.



pühapäev, 18. mai 2025

LONGROW 100 Proof (2025)

Vanuse märketa Longrow 100 Proof toodi Springbank viskivabriku poolt turule 2025 aasta algul ning see on justkui edasiarendus tootmisest maha võetud Longrow Red viskidele. Viski on küpsenud esmalt ligi neli aastat taastäidetud burboon vaatides ja seejärel veel järelküpsenud veidi üle kahe aasta taastäidetud Pinot Noir veini vaatides. Seega on valitud selle noore Longrow jaoks pigem väheaktiivsed vaadid. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Longrow 100 Proof (25/01), 57,1% nc, ncf

Aroom: teravalt ninna lõikav ja sellest on raske alguses mööda pääseda, et aroomideni jõuda. Pigem kuiv. Tasapisi siiski tuleb kerget suitsusust ja kergelt on hoomatav ka veinine tammisus. Klaasis pikemalt seista lastes turbasuitsusus veidi tugevneb. Vähese veega lahjendades mõningane turbasuitsune muldsus. Tomativarred. Jääb endiselt pigem teravaks, kuivaks ja isegi õhukeseks. Liigne lahjendamine toob esile tajutava veinisuse.

Maitse: üsna terav ka siin. Selline kuiv-magus kombo. Teises pooles tuleb turbasuitsusus ja valge pipar. Vähese veega lahjendades pehmem, kreemist tammevanilli veidi, selgelt soolasus ja tomativarred ka siin. Ehk ka sellist kerget happelisust. Rohkem lahjendamine toob veinisust ja mõrkjust (toore aprikoos, pihlakad brändis).

Lõpp: üsna pikk ja meeldivalt kurku soojendav. Turbasuitsune ja soolane. Järelmekis veini magusus.

Hinnang: B

Iseenesest ju väga hea noor Longrow, kuid tervikpudelit ostma ei kutsu. Taastäidetud vaadid on jätnud viski üsna teravaks ja pigem kuivaks. Samas pole ka Longrow turbasust siin piisavalt esil. Kuidagi sellist sorti viski, mis on kuskilt minema hakanud (burboon vaadist), kuid pole veel päris sihtkohta kohale jõudnud (Pinot Noir vaadid). Viskil puudub kuidagi pidepunkt, millele ka maitsmisel saaks keskenduda. Vajab vähese veega lahjendamist (u 50%-ni), siis toimib paremini. Vältida aga liigset lahjendamist, kuna see toob mõrkjuse ja viski nooruse esile.



Kuna Longrow 100 Proof saab olema põhisortimendi viski, jääb vaid oodata seda, millised vaatide kombinatsioone järgnevad pudelid pakuvad. Springbank toob vist juba sel aastal Longrow kõrval turule ka noore (ilmselt 5-aastane) Springbank viski, mis samuti kõrgema kangusega kui tavapärased 46% kanguses põhiviskid. Sellega loodetakse leevendada survet 10-aastasele ja teha turul Springbank viskid enam kättesaadavaks.

kolmapäev, 14. mai 2025

LONGROW CV

Longrow CV toodi Springbank viskivabriku poolt turule 2008 aastal ning see omakorda muudeti 2012 aastal Longrow Peated viskiks, mida villitakse siis ka praegu. Varasemalt olen maitsnud Springbank CV viskit (blogis 26.06.2019). Kinnitamata info kohaselt oli Longrow CV kokku segatud 6-14 aasta vanustest ja erinevates vaatides (endised burbooni, šerri, portveini ja rummi vaadid) küpsenud viskidest. Sealt siis ka nimi CV (Curriculum Vitae), mis peaks osundama n-ö Longrow iseloomule. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Longrow CV, 46,0% nc, ncf

Aroom: soe ja pehme turbasuits, just selline, mis hõljub Campbeltowni kohal, kui toimub turbasuitsuga linnaste kuivatamine Springbanki viskivabrikus. Muldne, soolasest mereveest märg pehkinud puit, adru, märg villane lõng. Tubakas, sigarikarbi puuviljasus, magus apelsin. Lisaks veel ka õunakompoti ja vanilli magusust. Tervikuna on aroom selline kerge ning ükski komponent domineerivana esile ei tungi.

Maitse: suutundelt kreemine ja üsna paks. Meeldiv pehme turbasus, millega liituvad keskosast delikaatse piprasusega tsitrused. Veidi fenkolit koos sellise fantaliku apelsiniga. Mitte kuigi rikkalik, kuid samas väga meeldiv.

Lõpp: pikk. Turbasuitsune kreemisus jätkub, samuti ka kestev delikaatne piprasus ja soolasus, fantalik apelsin ja fenkol.

Hinnang: B+

Väga meeldiv Longrow lähiajaloo videvikust. Oma piprase noodiga veidi Taliskeri meenutav.



pühapäev, 11. mai 2025

GLEN SCOTIA 9 yo Unpeated Fino Sherry Finish

Jätkan Campbeltowni lainel ja seda terve maikuu. Paras aeg on maitsta ära eelmise aasta Campbeltown viskifestivali puhuks villitud Glen Scotia. Sedakorda oli tegemist 9aastase turvastamata linnastest valmistatud viskiga, mis peale põhiaja küpsemist esmatäite eks-burboon vaatides on saanud vähemalt kuue kuu pikkuse järelviimistluse fino šerri vaatides. Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Glen Scotia 9 yo Campbeltown Malts Festival 2024, Unpeated Fino Sherry Finish, 56,2% nc, ncf

Aroom: üsna terav, kuivemapoolne kuid värske tammine ääris, vanill, värsked rohelised ürdid. Marjasus, just valged sõstrad ja veidi veel toored tikrid ning pooltoore valge klaar. Kerge mineraalne õlisus, kuid jääb siiski pigem kergeks. Klaasis seistes veidi ka sellist lillelist piirituselisust ja puuviljast happelisust – pigem õunaäädikas, mitte tsitrused. Seda tasakaalustab hooti sisse tulev värske puidu magus vanill. Veega lahjendades tuleb vanill enam esile, nüüd ka soolasust ja ürdisust (salvei, kummel). Väga hea ja meeldivalt rikkalik.

Maitse: magus-happeline puuviljasus, õunaäädikas. Selgelt soolasus ühelt poolt ja magus värske puidusus koos vanilliga teiselt poolt, mis ei võitle üksteisega, vaid moodustavad hea kooskõla. Veidi sidrunit ja ehk ka greipi. Suud kuivatav ja üsnagi terav. Veega lahjendades veidi magusam ja selgelt kreemisem. Happelisus nüüd kadunud, seda meenutavad veidi üksnes valged sõstrad. Endiselt soolane.

Lõpp: keskmise pikkusega. Magus, kuid selgelt kuivusele (puidususele) taanduv. Seda kuivust rõhutab veel soolasus.

Hinnang: B

Järjekordne kvaliteetne noor Glen Scotia. Saavutatud hea kooskõla destillaadi, burboon vaadi magususe ja fino šerri soolasuse vahel.



pühapäev, 4. mai 2025

SPRINGBANK Private Bottling 2024

Kõigile, kes Springbank viskivabrikus ringkäigu ostavad, antakse lõpus kaasa vanuse märketa 5cl minipudelis noor Springbank. Mul on see nüüd siis teine kord seda maitsta; esimene selline (2022 Springbanki külastus) on blogis (6.01.2023) juba tutvustatud ning nüüd siis saab maitstud teine selline (2024 külastus).



Springbank Private Bottling for Distillery Visitors 2024, 46,0% nc, ncf

Aroom: esmalt kerge kuivem linnasus ja veidi pärmisust, siis küpse pirni kergelt vahane magusus ja lahjemat sorti sidruni värskus. Klaasis veidi aega seistes tuleb õrn tuhane suitsusus. Pikemal seismisel kriidisus ja mineraalsus. Värske hele nektariin ning ümarust ja täidlust andev tammevanill.

Maitse: hästi suud kattev ja kergelt kookosõline suutunne. Vanilli pehmus, veidi soolasust ja kriidisust, heledad küpsed nektariinid. Viivuks veidi vürtsikust ja siis kreeka pähklid, mis annavad veidi mõrkjust. Tilk vett toob sidrunikoore ja samas ka veidi piirituselisust.

Lõpp: üsnagi pikk. Kerge soolasus, kookoseõli annab täidlust. Kreeka pähklid koos mõningase mõrkjusega järelmekis.

Hinnang: B

Väga hea ja naturaalselt ehe väike noor Springbank.

neljapäev, 1. mai 2025

DORNOCH New Make & SPRINGBANK New Make

Maikuu esimesel päeval on ehk sobiv ära mekkida kaks toordestillaati kahest viskivabrikust, millest üks on noor (rajatud 2016) ja praegu veel mikroskoopilistes mõõtmetes (12 000 liitrit) ühelinnaseviskit tootev – Dornoch, ning teine eakas (rajatud 1828) ja väikestes mõõtmetes (210 000 liitrit) Springbank ühelinnaseviskit tootev – Springbank

Dornoch New Make Spirit (ehk toordestillaat või toorviski) tuleb viskivabriku enda poolt 2019. aasta augustis 20cl pudelisse villitust. Destillaat on valmistatud Plummage Archer odrast, mis on traditsioonilisel meetodil linnastatud ning fermenteerimise ajaks on olnud ülipikk 7-10 päeva. Villimiskanguseks 60%. Dornochi toordestillaadi keskmise osa piirid otsustatakse aroomi ja maitse põhiselt, kuid destillaadikogurisse (spirit receiver) mineva osa kangus on keskmiselt 70%. Vaadid täidetakse lahjendamata, klassikalise 63,5%-ni lahjendatud või 60%-ni lahjendatud destillaadiga.



Dornoch New Make Spirit , 60,0%

Aroom: täisteraviljaküpsised, üsnagi magus. Puuviljatükkidega (õun, küdoonia) kaerapõhine hommikumüsli Kreeka jogurtiga. Mezcalile omane õlisus.

Maitse: üsna magus ja meeldiv linnasus, küpsiseline. Jällegi Mezcalile omane mekk. Lõpus ka veidi soolasust, köömned, fenkol ja küdoonia.

Esiplaanil Dornoch viskikoda, taustal Dornoch Castle Hotel
Foto: carnegiewhiskycellars.co.uk


Dornochi viskitootmisüksuse asutasid 2016. aastal vennad Simon ja Phil Thompson. See kuulub pereettevõtte Dornoch Castle Hotel alla, kus tegutseb viskibaar ja toimitakse ka sõltumatu villijana. Viski valmistamine seati sisse 19. sajandil toiminud tuletõrje hoonesse. Viski enda valmistamisel ollakse teadlikult pühendunud orgaaniliste koostisosade (ajalooliselt varasemad odrasordid, rikkalik pärmi sortiment – üle 40 sordi), traditsiooniliste meetodite (käed külge ja meeltega tunnetuse põhised) ja kääritamistehnikate (ülipikk käärimisaeg) kasutamisele, mis kajastavad 19. sajandi lõpu ja 20. sajandi alguse ajaloolisi linnaseviski tavasid. Praeguseks tootmiseks kasutatakse väikeseid vasest destillaatoreid. Lähiajal loodetakse kopp maasse lüüa uue ja suurema viskivabriku (tootmisvõimsus 400 000 liitrit) rajamiseks.

Dornoch destilleerimisaparatuur
Foto: carnegiewhiskycellars.co.uk


Teine toordestillaat tuleb Springbank viskivabrikust, mille sai endale 2022. aastal viskivabrikus tööl olles (Springbank Whisky School) otse destillaadi kontrollkapist (spirit safe) klaasi valatud ja sealt hiljem näidisena kaasa võetud. Kuna tegemist oli siis (14.06.2022) kohe destillaadi südame või keskmise osa (middle cut) algusega, oli see ka väga kõrge kangusega (77%). Üsna priviligeeritud võimalusena destilleeriti seal töötatud nädalal just Local Barley viskit, millega sai siis ka samal päeval hiljem vaadid täidetud (blogis sellekohane postitus 21.07.2022).

Siinkohal on hea meelde tuletada, et Springbank keskmine osa kogutakse tavaliselt 76-60% vahemikus (keskmine 72-70%); Longrow keskmine osa kogutakse 72-58% vahemikus (keskmine 70-68%) ja Hazelburn keskmine osa kogutakse 78-63% vahemikus (keskmine 75-71%). Vaadid täidetakse tavaliselt 63,5%-ni lahjendatud destillaadiga.



Springbank (Local Barley) New Make Distillate Middle Cut (14.06.2022), 77,0%

Aroom: viib momentaalselt tagasi Springbanki destilleerimisruumi ja vahetult destillaadi kontrollkapi juurde. Väga õline, turbasuitsusus on õrna, kuid siiski selgelt äratuntava noodina tunda, õrn vaskne noot ning hoomatavalt ka magusat puuviljasust. Veega umbes 60%-ni lahjendades õlisus säilib, kuid nüüd on domineerivad meski valmistamise lõhnad ehk enam selgemalt linnasus.

Maitse: õline tsitruselisus ja linnasus; u 60%-ni lahjendades puuviljasus segatud õrnalt suitsuse noodiga; linnaseid enam, lisaks ümarust ja täidlust andvad münt ja kookos.