pühapäev, 30. november 2025

BENROMACH 2013/2023 CS Batch 01

Selleks korraks viimane Benromach. Tegemist on samuti vaadikanguses viskiga, mis on kokku segatud juba tavapäraselt esmatäite vaatidest (eks-burboon ja eks-šerri); kokku on sel puhul segatud 33 vaati. Maitstav on pärit 4cl näidisest.



Benromach 2013/2023 Cask Strength Batch 01, 59,7% nc, ncf

Aroom: kreemine, soe vanill ja martsipan. Siis tuleb ohtralt linnaseid, turvastatud linnased, linnaste kuivatusahi. Vaskne noot justkui pistaks pea destilleerimispaja sisemusse. Pikemal seismisel kasvab kreemisus, muutub isegi parfüümiseks. Ka turbasuitsusus kasvab, muutub vegetaalsemaks. Veega lahjendades lihtsustub veidi, muutub magusamaks ja esile tõuseb šerrivaadi mõju.

Maitse: väga intensiivne ja jõuline. Tugevalt turbasuitsune ja kreemine – selline mesine paks linnasus. Apelsinikoor, magusad vürtsid,veidi pipart, karamelliseeritud suhkur, veidi vaske ka siin. Veega lahjendades veelgi kreemisem ja turbasem, nüüd ilmuvad ka kergelt mõrkjad pihlakad. Samas lahjendamine vähendab jõulisust ning sellest tulenevalt lihtsustuvad ka maitsed. Pigem vältida vee lisamist või siis vaid mõned tilgad.

Lõpp: üsna pikk. Kreemine vanill, magusad vürtsid, kerge pihlakas, tugevalt turbasuitsune.

Hinnang: B+

Väga erinev 2012 viskist. Siin on turbasuitsusus selgelt ja väga tugevalt esil. Lisaks tundub, et siin on eelnevaga võrreldes kasutatud proportsionaalselt enam eks-burboon vaate.



reede, 28. november 2025

BENROMACH 2012/2022 CS Batch 01

Benromach viskidest ühed nauditavamad on vaadikanguses villitavad. Need on reeglina kokku segatud esmatäite eks-burboon ja eks-šerri vaatidest. Ilmselt on nende proportsioonides teatud varieeruvust. Ja tegemist on küll vanuse märketa, kuid alati destilleerimis- ja villimisaastat omavate viskidega, millest tuletades on need valdavalt 9-aastased (villitakse siiski ka vaadikanguses 12-aastast). Võin omaltpoolt ka öelda, et Benromach Cask Strength on oma stiililt ja isegi ka maitseprofiililt võrreldav Springbank 12-aastase Cask Strength viskiga. Igal juhul on need mõlemad minu jaoks ühed parimad viskid üldse. Siinmaitstav Benromach kokku segatud 30st vaadist ja on villitud 01.02.2022.



Benromach 2012/2022 Cask Strength Batch 01, 60,2% nc, ncf

Aroom: esmalt on siin kõrgest kangusest tulenevalt teravust omajagu, kuid samas möödub see üsna kiiresti. Siis tuleb vürtsikas šerrisus, ürdisus ning seejärel oodatud farmisus ja metsaalune kõdu, koos naha ja sigarikarbi sisemuse puuviljasusega. Klaasis pikemalt seistes vanillipasta ja šokolaad. Veega lahjendades destilleerimispaja põhja kõrbenud linnaseline karamellisus ning selgemalt nüüd ka turbasuitsused linnased.

Maitse: jõuline teravus. Must pipar, apelsinikoor, kaneelikoor. Veega lahjendades tubakas, münt, lagrits. Suutundelt nüüd teravuse taandudes meeldivalt kreemine ja samas värske. Liigselt siiski mitte lahjendada, kuna see toob tugevama pipra koos pihlakase mõrkjusega.

Lõpp: üsna pikk. Tammisust siin selgelt tunda koos oma vürtsikusega. Suitsune järelmekk. Veega lahjendatult värske münt, münt tumedas šokolaadis (After Eight).

Hinnang: B+

Taas mulle meelepärane viski. Veega lahjendamine soovitatav, kuid mitte liigselt. Siis avaneb suurepäraselt. Jõuline tervik.



kolmapäev, 26. november 2025

BENROMACH 2014/2024 Single Cask for Whiskysite

Postitustes väike vahe haigestumise ja sellega kaasnenud kinnise nina tõttu sisse tulnud, kuid saab nüüd veel ikka kuu lõpus planeeritud Benromachid ära maitstud ja ka blogis tutvustatud. Kõik need kolm Benromach viskit on villitud seejuures vaadi kanguses.

Neist kolmest esimene on ühevaadi viski, mis villitud Benromachi poolt Hollandi viskipoele Whiskysite. Tegemist on 20.06.2014 destilleeritud, seejärel pea kümme aastat esmatäite šerri vaadis (hogshead) #624 küpsenud ning lõpuks 26.04.2024 villitud; kokku 303 pudelit. Maitstav on pärit 6cl näidisest.



Benromach 2014/2024 Single Cask for Whiskysite, 1st fill sherry hogshead #624, 60,4% nc, ncf

Aroom: puidune kuiv teravus esmalt ning seda koos kergelt atsetoonise põlenud karamellisusega. Klaasis seistes õnneks muutub üsna oluliselt. Paks ja kreemine. Vanillipuding vaarikamoosiga. Magusad turbasuitsused linnased. Traditsiooniline viskiladu oma muldse põrandaga, tumedad rosinad, keskmiselt tume šokolaad, veidi nahka. Vesi, eriti kui liigselt lisada, kaotab nüansid. Siiski toob lahjendamine magusa apelsini, küpse pirni ja vanillise tammisuse.

Maitse: kõrge kangus pole teravalt lõikavana üldsegi tunda (näitab kvaliteetset destillaati ja tammevaati). Kreemine ja üsnagi tugev turbasuitsusus. Jõuline ja täidlane, kuid maitsetelt mitte kuigi rikkalik. Pihlakad, pihlaka-õuna moos, tume šokolaad. Veega lahjendades tuleb šerrisust, jõhvikad tuhksuhkruga, kuid samas ka pihlakane mõrkjus enam esil.

Lõpp: üsna pikk. Magus-mõrkjad pihlakad, selge suitsusus, järelmekis söene kirbus.

Hinnang: B+

Aroom suurepärane. Maitsete osas on viski siiski veidi lihtsam ning mitte nii eriline. Tervikuna aga väga nauditav Benromach. Kuigi viski on kõrge kangusega, eelistasin seda mekkida lahjendamata. Siis on eriti aroom rikkalikum ja täidlasem.



reede, 14. november 2025

BENROMACH Contrasts: Double Matured 2011/2023

Benromach villis varasemalt punaveini vaatides viskisid märksa enam ja seda Wood Finish seerias. Uuemas kuues pudelites vast oligi siinmaitstav esimene selline. Viski on esmalt küpsenud esimese täitekorra eks-burboon vaatides ning seejärel saanud viie aastase küpsemise Bordeaux punaveini vaatides. Seega ongi tegu pigem kahekordse küpsemise (Double Matured) kui järelviimistlusega nii nagu sildil lisaks kirjas (Bordeaux Wine Cask Finish). Maitstav on pärit 5cl näidisest.



Benromach Contrasts: Double Matured, Bordeaux Wine Cask Finish 2011/2023, 46,0% nc, ncf

Aroom: kergelt suitsune, nahk, punaveini tanniinid, jõhvikamahl, veidi martsipani. Klaasis seistes muutub kreemisemaks ning enam tuleb ka punaveinisust. Eriti palju kahjuks ei toimu. Pigem kinnine ja lihtne.

Maitse: suutundelt kreemine algus, seejärel punaveinisus oma vürtsikuse ja tanniinidega selgelt pealmine. Isegi suitsusus ei suuda selle alt eriti esile tulla. Kergelt hapukad punased marjad (jõhvikas), apelsinikoor, muskaati veidi ja ka lagritsat.

Lõpp: keskmise pikkusega. Punaveinisus siin kõige enam esil. Veidi mõrkjust – pihlakad brändis.

Hinnang: C+

Kui aroom on siinse Benromachi puhul pigem lihtne ja isegi veidi igav, siis maitsetelt on viski üsnagi jõuline ja täidlane. Tervikuna siiski meeldiv ja hea viski, kuid näidisest siinkohal täitsa piisas.



teisipäev, 11. november 2025

BENROMACH Contrasts: Kiln Dried Oak 2012/2023

Eelneva Air Dried Oak viski paarilise puhul on vaadid valmistatud tammelaudadest, mis on enne vaatideks kokku panemist ja sisemuse röstimist kuivanud õhu käes aasta vähem ehk kaks aastat ning seejärel saanud kiirkuivamise ahjus. See peaks siis idee kohaselt looma intensiivsema kontakti vaadi ja destillaadi vahel. Vaat ise on ka selle viski puhul olnud värske (virgin oak) ehk selles pole enne Benromach viskit laagerdatud midagi muud. Viski on villitud 9.05.2023.



Benromach Contrasts: Kiln Dried Oak 2012/2023, 46,0% nc, ncf

Aroom: üsna tammiselt vanilline, puiduvaik. Värske vaat on siin selge jälje jätnud. Meeldiv lõkkesuitsusus ja puiduröst; magus vanill, magus linnasus, ilma kaneelita ahjuõun. Klaasi seistes veidi farmisust ja kuivatatud mango.

Maitse: selgelt turbasuitsune. Veidi muldsust ja sügisele omast metsaalust kõdu. Vürtsikus ja piprasus värskest tammest, kuid võrreldes Air Dried viskiga mõõdukamalt. Tammine kreemine vanill, veidi ingverit ja selgelt mentoolsust. Veega veidi lahjendades muutub suutundelt kreemiselt pehmeks.

Lõpp: keskmise pikkusega. Magus-piprane suitsusus, kergelt mõrkjas tammisus, ingver ja mentoolsus.

Hinnang: B

Suures plaanis on iseloomud Air Dried ja Kiln Dried viskidel sarnased – värske tammevaat on mõlemale selge jälje jätnud. Minu jaoks on mõlema puhul seda liiga domineerivalt nii et Benromach destillaadini jõudmine nõuab pingutust. Aroomilt on Kiln Dried ehk natukene tammisem, kuid seda pigem vanilli kui vürtsikuse näol. Air Dried oli samas aroomilt veidi kergem ja puuviljasem. Endale meeldis tervikuna Kiln Dried enam, kuna siin on enam turbasuitsusust ja enam ka Benromachi iseloomu.



reede, 7. november 2025

BENROMACH Contrasts: Air Dried Oak 2012/2023

Järgnevad kaks Benromach Contrasts viskit „mängivad” vaatide valmistamisel kasutatud tamme kuivamisprotsessiga. Esimesena maitstava viski jaoks on vaadid valmistatud tammelaudadest, mis on enne vaatideks kokku panemist ja sisemuse röstimist kuivanud õhu käes kolm aastat. See on n-ö traditsiooniline viskivaatide jaoks tammelaudade valmistamise protsess. Vaat ise on värske (virgin) ehk selles pole enne Benromach viskit laagerdatud midagi muud. Maitstav on pärit 6cl näidisest.



Benromach Contrasts: Air Dried Oak 2012/2023, 46,0% nc, ncf

Aroom: algus lühidalt kergelt puuviljane, kuhu liitub kuiv tamm, õrn vaigusus ja puidulakisus. Siis magus lõkkesuits ja turvastatud linnased. Lisaks magusad ja muredad linnaseküpsised. Ninatundelt kreemine.

Maitse: magus-vürtsikas ja suutundelt kreemine algus, mis muutub üsna kohe tugevalt tammiseks. Värske tamm oma muskaadi, ingveri ja vanilliga varjutab liigselt muu. Siiski on tunda kerge münt, apelsinikoored ja linnaste magus suitsusus ehk siis ikka tüüpiliselt head Benromachi ka siin parasjagu.

Lõpp: lühike kuni keskmine pikkuselt. Värske rohusus, vürtsikas värske tamm, vanill ja muskaat. Vaid vihjamisi siin suitsuste linnaste magusust.

Hinnang: B

Minu jaoks liigselt tammine, kuid õnneks on Benromachi iseloom veel piisavalt esil.



esmaspäev, 3. november 2025

BENROMACH Contrasts: High Enzyme 2012/2024

November kuulub Benromach viskidele. Lisaks kahele täismõõdus pudelile soetasin selleks tarbeks ka viis näidist. Esimene Benromach tuleb Contrasts seeriast, mille all villitakse n-ö tüüpilisest veidi erinevamaid viskisid. Olgu siis tegemist tugevama turbasusega, veinivaatides ja värsketes vaatides küpsenud või siis ka erinevat tüüpi odraga valmistatud viskid. Siinmaitstav ongi just viimane.

Siinse viski puhul on kasutusel olnud kõrgema ensüümisisaldusega oder. Tuntud on see oder ka kui kõrge DP-ga linnas (DP = diastatic power ehk lahustamisvõimsus). See on spetsiaalne destilleerimislinnas, mida kasutatakse tavaliselt teraviljaviskide puhul, kuna selle linnase kõrgem ensüümisisaldus ehk diastaatiline võimsus aitab mistahes viljas (nisu, mais) oleva tärklise muundada kiiresti vees lahustuvateks suhkruteks. Suurendamaks tärklisest suhkrute eraldamist lisatakse seega teraviljaviski valmistamise põhitoorainele ehk nisule või maisile tavaliselt 10% kõrgema ensüümiga otra.

Maitstav viski on destilleeritud 2012 ja peale küpsemist esimese täitekorra eks-burboon vaatides villitud 2024 aastal. Maitstav on pärit 6cl näidisest.



Benromach Contrasts: High Enzyme 2012/2024, 46% nc, ncf

Aroom: puuviljane magusus, mis pigem selline sünteetiline kui naturaalne. Pirn, õun ja vahukommid. Klaasis seistes kuivemat puitu, vanill ja teraviljasus. Särtsakust annab sidrunikoor ja värskust mineraalsus.

Maitse: esmalt sünteetilisemat laadi puuviljade magusus, mis taandub ja avab tee üsna intensiivsele tammisusele. Sellega koos vürtsikus ja ürdisus. Paksust suutundesse annab vanill. Lisaks tuleb teises pooles sidruniõli ja mineraalsus; veidi ka metallisust. Siinne nõrgema iseloomuga destillaat ei suuda eriti hästi tammele vastu seista.

Lõpp: üsnagi pikk. Tammine piprane vürtsikus, mis läheb üle mineraalseks sidrunilisuseks.

Hinnang: B

Ebatüüpiline ja selgelt tavapärasele Benromach viskile vastanduv. Pole siin muidu Benromachile omast turbasust ega ka šerrivaatide poolt antavat jõulisust. Huvitav eksperiment.